Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dabas sargi aicina nebojāt smilšakmens iežus ar skrāpējumiem

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) arvien konstatē gadījumus, kad populāros dabas tūrisma objektos ir parādījušies jauni skrāpējumi iežos un uz alu sienām, šādi nodarot tiem kaitējumu un iznīcinot tos, aģentūru LETA informēja DAP komunikācijas speciāliste Maija Rēna.

DAP atgādina, ka ierakstu skrāpēšana iežos, atsegumos un alās iznīcina aizsargājamas sugas un biotopus, kopumā bojā dabas pieminekļus un to estētisko vērtību, tādēļ šāda rīcība nav pieļaujama un tai var tikt piemērots bargs sods.

Pie populāriem dabas tūrisma objektiem ir izvietoti informatīvie stendi par līdzās esošajām dabas vērtībām un atļautajām un aizliegtajām darbībām to tuvumā. DAP aicina iepazīties ar stendos esošo informāciju un to ievērot. Lai kontrolētu noteikumu ievērošanu, DAP vides inspektori veikšot teritoriju kontroli un regulārus apsekojumus.

Pārkāpjot noteiktos aizliegumus, var iestāties administratīvā atbildība un var tikt piespriests naudas sods - fiziskām personām līdz 1000 eiro, bet juridiskām personām pat 2400 eiro. Smagāku pārkāpumu gadījumos iespējama arī kriminālatbildība.

Smilšakmens sienas ir trauslas, gravējumi nodara postu ekosistēmai, iznīcina mikroklimatu un virkni dzīvību, kas mīt šādās vietās. Piemēram, smilšakmens sienas ir mājvieta daudzām aļģēm, sūnām, mikro papardēm, kukaiņiem, putniem.

Nekur citur Latvijā vienkopus nav tik daudz krauju, gravu, strautu, smilšakmens un dolomītu klinšu un alu kā Gaujas senielejā un tās pieteku krastos, kuru vēsture sniedzas 370 - 380 miljonus gadu senā devona periodā. Lielu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko objektu īpatsvaru Gaujas Nacionālajā parkā sekmēja ledāju kušanas ūdeņi, kas atrada un iztīrīja senās gravas. Tādēļ Gaujas Nacionālajā parkā ir aizliegts pārvietoties pa iežu atsegumiem, ūdens un ledus kritumiem, kā arī izmantot tos atpūtas, sporta un citu pasākumu rīkošanai, atgādina DAP.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas