Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

DAP brīdina par kūlas dedzināšanas sekām: Zālājs kļūst līdzīgs nezālieņu augājam

Iestājoties siltam laikam, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina, ka kūlas dedzināšana kā apsaimniekošanas metode nav atbalstāma. Ilgstoši izmantota, dedzināšana negatīvi ietekmē augsnes auglību. Ar laiku mainās augu sugu sastāvs un samazinās to daudzveidība. Zālājs kļūst līdzīgs nezālieņu augājam.

Dedzināšanas rezultātā virsroku gūst dažas bieži sastopamas graudzāles ar stipru sakņu sistēmu, kas sāk dominēt agrākās sugu daudzveidības vietā. Tās rezultātā izzūd retās vai tikai dabiskiem zālājiem raksturīgās sugas. Attiecīgi mazinās arī dabas estētiskā vērtība – dabā izzūd dažādas krāsas, smaržas un skaņas, ko rada floras un faunas daudzveidība. Bieža dedzināšana var veicināt arī invazīvo sugu izplatīšanos.

Sadegot organiskajām vielām, tiek radīts mēslošanas efekts, kas dabiskai pļavai nav vajadzīgs. Turklāt kūlas dedzināšana nodara kaitējumu apkārtējai videi - izmeši gaisā, nekontrolēti izdegušas platības, sadegušas un iznīcinātas aizsargājamas dabas vērtības.

Vislielākais ļaunums tiek nodarīts, dedzinot kūlu lielās platībās un vēlu pavasarī vai pat vasarā, kad ir pamodušies gandrīz visi dzīvnieki, izveidotas putnu ligzdas, sadētas olas. Turklāt dedzinātas tiek arī putniem nozīmīgās mitrās pļavas, ezeru un upju palienes.

Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore skaidro: “Lai gan dabā nav tikai balts vai melns, neviens dabas aizsardzības speciālists neatbalsta regulāras pļaušanas aizvietošanu ar kūlas dedzināšanu. Turklāt pērnās zāles dedzināšana bez turpmākas mērķtiecīgas apsaimniekošanas, piemēram, pļaušanas vai noganīšanas, nedod ilgtermiņa rezultātus.” Lai pavasarī neveidotos kūla, zemes īpašniekiem ir regulāri jāsakopj savi īpašumi. Sakoptā īpašumā pavasarī neveidojas sausā zāle un nav nepieciešama dedzināšana.

Lai gan uguns ir dabas sastāvdaļa un ir sugas, kuru sastopamība ir tieši atkarīga no uguns (piemēram, Degumu krāšņvabole), tomēr uzsveram, ka tā ir nepieciešama tikai specifiskām sugām un specifiskās vietās. Uguns izmantošana dabas saglabāšanā pieļaujama tikai unikālos gadījumos speciālistu, tai skaitā, ugunsdzēsēju, uzraudzībā.

Top komentāri

vienkārši ...
v
nav taisnība ... ! nevajag jaukt dažāda veida pērnās zāles dedzināšanu visu kopā . laukos - lauku saimniecībās tas pat uzlabo vidi ... veidojas jauna fauna . pirms dedzināšana laukus cītīgi pārbauda kas kur ir un no kā jāuzmanās , kas jāsaudzē .
Nika
N
beidziet - flora un fauna pazūd no tās trakās graudaugu miglošanas. Sentēvi arī šad tad dedzināja, ja kādu iemeslu dēļ iepriekšējā gadā nebija nopļauts. Un nekas. pļavas ziedēja un smaržoja.
Marss
M
Kā lai lauž ilgus gadus koptās tradīcijas? Sūc ar visu floru un faunu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas