Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

DAP: Mazinās dzērveņu lasītāju pārkāpumi Teiču dabas rezervātā

Mazinās dzērveņu lasītāju pārkāpumi Teiču dabas rezervātā, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālas administrācijas dabas izglītības speciāliste Diāna Selecka.

Saudzējot Teiču dabas rezervāta dabas vērtības, dzērveņu lasīšana Teiču purvā teju 40 gadus ir ierobežota un tiek stingri kontrolēta.

Septembrī Teiču purvam tuvējo pašvaldību deklarētajiem iedzīvotājiem ir ļauts ogot divas nedēļas nogales. Veicot ogošanas noteikumu ievērošanu, DAP valsts vides inspektori šogad konstatējuši par aptuveni 30% mazāk pārkāpumu nekā pērn.

Kā norāda Selecka, visu atļauto ogošanas periodu DAP inspektori veica teritorijas uzraudzību un kontrolēja, vai rezervāta teritorijā neatrodas nepiederošas personas. Kopumā tika pārbaudīti 122 cilvēki, konstatēti 11 pārkāpumi, tai skaitā astoņos gadījumos ticis piemērots sods.

DAP pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas uzraudzības un kontroles sektora vadītāja Sintija Balode skaidro, ka pērn atļautajā ogošanas periodā tika sākti 15 administratīvie pārkāpumu procesi par neatļautu personu atrašanos purvā.

Cilvēku izpratne par noteikumu ievērošanu uzlabojas, un šogad pārkāpēju skaits mazinājies. Arī jaunā kārtība, ka agrāko laiku fizikās ogošanas atļaujas tiek aizstātas ar personu apliecinošu dokumentu, cilvēkus apmierina. Inspektori purvā veic personas datu pārbaudi un spēj uzreiz atpazīt pārkāpējus starp tuvējās apkaimes deklarētajiem iedzīvotājiem, atklāj Balode.

Dzērveņu lasīšana Teiču dabas rezervāta regulējamā režīma zonā četras dienas septembrī ir atļauta tikai apkārtējos pagastos deklarētajiem iedzīvotājiem, kuru dzīvesvieta deklarēta Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagastā, Jēkabpils novada Atašienes pagastā, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagastā.

Latvijā daudzi purvi atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, dabas lieguma vai dabas rezervāta zonā, kurā ogošana nav atļauta. Tamdēļ pirms došanās ogot nepieciešams pārliecināties, vai nolūkotā ogošanas vieta neatrodas rezervātā. Informāciju par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju zonējumu var aplūkot DAP uzturētajā dabas datu pārvaldības sistēmā "ozols.daba.gov.lv/pub/", atgādina DAP speciāliste.

Teiču purvā dabas rezervāts izveidots, lai ļautu dabas procesiem attīstīties bez cilvēka iejaukšanās un klātbūtnes. Tas nodrošina dzīves apstākļus tipiskām, retām, aizsargājamām un daudzviet izzūdošām sugām. Purvs ir arī putniem nozīmīga vieta, piemēram, barošanās un atpūtas vieta dzērvēm un zosīm. Purvu veidošanās un atjaunošanās notiek ļoti lēni, tie ir ļoti jutīgi pret nobradāšanu. Lai netraumētu augu mētras, ogas Teiču purvā lasīt ļauts tikai ar rokām, jo tehniskās ierīces izplūkā mētru lapas un izrausta to saknes. Visu minēto iemeslu dēļ ogošana šajā purvā atļauta tikai noteiktos periodos ierobežotam cilvēku lokam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas