Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Darba devēji iebilst valdības piedāvātajam risinājumam Covid-19 seku pārvarēšanai sociālajā un uzņēmējdarbības jomā

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) iebilst valdības izstrādātajam risinājumam jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto seku pārvarēšanai sociālajā un uzņēmējdarbības jomā, aģentūru LETA informēja LDDK.

Otrdien Ministru kabinets skata Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par iespējamajiem risinājumiem. Starp valdības priekšlikumiem minēta arī valsts apņemšanās apmaksāt uzņēmumos strādājošo slimības lapas, kā arī līdz trim gadiem pagarināt nodokļu brīvdienu termiņu.

LDDK ieskatā, primāri nepieciešams darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka pēc iespējas vairāk uzņēmumu pārdzīvo šo krīzi, saglabājot darba vietas un nodarbinot Latvijas iedzīvotājus, maksājot nodokļus un sociālās iemaksas, tādejādi nodrošinot Latvijas valsts budžetu. 

LDDK ierosina nekavējoties izstrādāt mehānismu, kā nodrošināt valsts subsīdijas uzņēmumiem nozares darbinieku atalgojuma izmaksāšanai 75% apmērā.

"Valstij noteikti būs izdevīgāk, ja darbinieki saglabās savas darbavietas un varēs atgriezties darbā nekavējoties, kad uzņēmumu darbība aktivizēsies. Subsidētās darba algas saņemšanas laikā nepieciešams nodrošināt obligātās VSAOI iemaksas vismaz minimālā apmērā," pamatoja LDDK.

Vienlaikus konfederācija aicina Ministru kabinetu saskaņot ar LDDK un nozaru uzņēmēju asociācijām nozaru sarakstu, kurām tiek sniegts finansiālais atbalsts. Jau šobrīd uzņēmēju organizāciju apkopotie dati liecina, ka nozaru skaits pieaugs.  

Tāpat LDDK iebilst pret FM ziņojumā uzsvērto, ka atbalsta pasākumiem nepieciešams saskaņojums ar Eiropas Komisiju (EK).

"Vai tiešam ir nepieciešams de facto saskaņojums ar EK, ja reiz ir force majeur? Tie ir steidzami pasākumi, kuriem vienkārši jāpiekrīt, jo redzam, ka citas valstis šādus vai līdzīgus pasākumus pieņem nekavējoties, lai novērstu negatīvās sekas. Latvijai pašai ir jāpieņem lēmumu, kas nepieciešami šeit un tagad. Līgums par Eiropas Savienību (ES) darbību nosaka, ka ES veicina dalībvalstu sadarbību šajā pantā minētajās jomās, vajadzības gadījumā atbalstot to rīcību. Tā jo īpaši veicina dalībvalstu sadarbību, lai uzlabotu pārrobežu reģionu veselības aprūpes pakalpojumu sistēmu savstarpēju papildināšanos. Līdz ar to būtu kā minimums jāsaka, ka EK šie priekšlikumi vai pasākumi ir jāatbalsta, balstoties uz dalībvalstu rīcību, nevis, ka ir jāprasa EK atļauja," uzsvēra LDDK.

Tāpat LDDK piebilda, ka ir būtiski, lai birokrātiskās saskaņošanas termiņos, kas nebūtu pamatojami, netiktu zaudēts laiks, ņemot vērā ārkārtas situāciju Latvijā un citur pasaulē.

 

Top komentāri

Māris Tāris
M
Prasību un vēlmju saraksts vienmēr pārsniedz reālās iespējas, bet prasību un vēlmju izteicēji sava labuma dēļ gatavi pat valsti un tās nākotni norakt...
jānis
j
LDDK, kas tas ir par veidojumu, kam viņš domāts, apetīte baigā? Te nu ir tas gadījums, vai nu piekrīti, vai ej pa burbuli...
Rīgas ēcinieks
R
Aplokšņu algas izsniedzēji neiebilst darba devēju iebildumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas