Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Darbību sāk vienotais dabasgāzes tirgus Latvijā, Igaunijā un Somijā

Šodien darbību sāk vienotais dabasgāzes tirgus, kurā apvienojas gāzes pārvades sistēmu operatori Somijā, Latvijā un Igaunijā, informē Conexus Baltic Grid.

"Lielākie tirgus ieguvēji būs uzņēmēji, jo tiks atcelti maksājumi par vienotās ieejas tarifu zonas valstu robežu šķērsošanu, ir noteikti vienoti pārvades tarifi, kā arī tiks veicināta tirgus konkurence un iezīmēts ceļš virzībai uz Eiropas Savienības vienotā gāzes tirgus izveidi," uzskata vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators Conexus.

Lai vienotais dabasgāzes tirgus uzsāktu darbību, visas trīs valstis ir strādājušas vairākus gadus un veikušas nepieciešamos priekšdarbus, tajos iesaistoties operatoriem, atbildīgajām ministrijām un regulatoriem. Sākotnēji vienotā ieejas tarifu zona sastāvēs no divām balansēšanas zonām: Latvijas-Igaunijas un Somijas. No šodienas darbosies Latvijas - Igaunijas balansēšanas zona, pakāpeniski tai pievienojoties arī Somijai.

"Vienotā tirgus darbības uzsākšana iezīmē būtisku pagriezienu enerģētikas nozarei, apliecinot, ka vairākas valstis spēj sadarboties, lai kopīgiem spēkiem stiprinātu valstu enerģētisko neatkarību un strādātu pie efektīvākas infrastruktūras izmantošanas starpvalstu mērogā. Latvijai tas nozīmē arī efektīvāku Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmantošanu un pieejamību plašākā mērogā. Turklāt decembrī atklātais Igaunijas-Somijas starpvalstu dabasgāzes savienojums Balticconnector, kas iekļausies vienotajā tirgū, izbeigs Somijas izolāciju un tādējādi ļaus mums piegādāt dabasgāzi Somijas tirgum, kur industriālie klienti to patērē ražošanas vajadzībām," sacījusi Conexus valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Kā uzskata uzņēmums, vienotie pārvades tarifi un iekšējo komerciālo robežu atcelšana tirgotājiem būtiski atvieglos administratīvo slogu, kā arī ir izveidota caurskatāma un vienkārša tarifu sistēma, kas ilgtermiņā pozitīvi atsauksies uz dabasgāzes infrastruktūras izmantošanu. Ienākumi, kas tiks gūti uz ārējām vienotā tirgus zonas ārējām robežām, tiks sadalīti starp trīs valstīm.

No 1.novembra darbību ir uzsākusi arī Latvijas un Igaunijas vienotā IT platforma, kura tirgotājiem vienotajā Latvijas-Igaunijas balansēšanas zonā nodrošina jaudu rezervēšanu, nominēšanu un citu pakalpojumu saņemšanu.

Top komentāri

kā ir?
k
Pēc eletroenerģijas tirgus atvēršanas elektroenerģijas cena ir pieaugusi kādas trīs reizes. Labi, ka man nav vajadzīga gāze. Vai arī gāzes OIK būs jāmaksā arī tiem, kam nav gāzes?
janis
j
Iedzīvotājiem nekas nebūs lētāk,pieliks vel piegādes nodrošinājuma maksu,tad varēsiet raudādami maksāt!
oskars
o
ka gazi mes dedzinasim ? Krievijas ? nu tad viss parejais ir afera un shemas ...lai piejatu tautu un pasiem nonemtu cunguru ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas