Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Datorprogrammu pirātus noķer Latgalītē

Diskos ierakstītas datorprogrammas 300 tūkstošu latu vērtībā - tik liels «ķēriens» tirdzniecības vietā datorpirātisma apkarotājiem negadās bieži. Microsoft, Adobe un citas programmas, kuru cena veikalā var sasniegt vairākus simtus latu, tirgū Latgalīte bijušas nopērkamas par 5 - 10 latiem. Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki pirms dažiem mēnešiem Latgalītē veica kontrolpirkumu, kura rezultātā aizturēja divus nelegālo programmu tirgotājus.

Aptuveni 2000 disku (programmas, audio un video failus) viņi bija «saražojuši» mājas apstākļos. «Latgalītes lieta» jūlija beigās nosūtīta kriminālvajāšanai, paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Papildus pēdējo gadu redzamākajām datorpirātismu apkarotāju aktivitātēm - programmu licenču pārbaudēm uzņēmumos - šovasar notikuši vairāki reidi arī pie datoru tirgotājiem veikalos. Neoficiāla informācija liecina, ka daži no viņiem pieķerti nelegālas programmatūras tirdzniecībā kopā ar datortehniku.

Vairāk nekā puse no Latvijā izmantotajām datorprogrammām ir ar nelegālu izcelsmi, Dienai atklāja starptautiskās programmatūras nozares asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilnvarotais pārstāvis Latvijā Jānis Bordāns. Kopējā nelegālās programmatūras vērtība Latvijā tiek lēsta aptuveni 30 miljonu ASV dolāru gadā. Vidējais nelegālās programmatūras izmantošanas rādītājs Eiropā ir aptuveni 33%, un Latvijas gadījumā vainīga esot ne vien ekonomiskā situācija, bet attieksme pret intelektuālo īpašumu. «Latvijā datorpirātisma ierobežošanas pasākumi strādā tad, ja programmu lietotāji saprot, kas tas ir bīstami,» norāda J. Bordāns. Brīžos, kad BSA kampaņas datorpirātisma apkarošanā ir aktīvākas, pieaug legālo programmu pārdošana. Viņaprāt, nelegālu programmu tirdzniecība CD/DVD disku formātā ir, jo daļa pircēju uzskata, ka pirātisks disks ir drošāks par internetā nelegāli lejuplādētu programmu.

Šā gada pirmajā pusgadā VP sadarbībā ar BSA veikusi 150 pārbaužu uzņēmumos, un to rezultātā ierosinātas 25 krimināllietas par nelicencētu programmu lietošanu, vēsta BNS. Vairumā gadījumu cietušajiem (programmu ražotāji) izdodas vienoties ar apsūdzētajām personām par izlīgumu un kompensācijas samaksu, tāpēc līdz tiesai šīs lietas bieži nemaz nenonāk, atzina J. Bordāns.

Latvijas likumi ļauj policijai veikt pārbaudes uzņēmumos, lai konstatētu, vai izmantotā programmatūra ir licencēta. Privātpersonas viņu dzīvesvietā bez īpašas sankcijas policija apmeklēt nedrīkst. Viena no skaļākajām datorpirātu aktivitātēm līdz šim bijusi pārbaude izdevniecībā Fenster, kur nelicencētas programmas tika atklātas aptuveni 40 000 latu vērtībā (izdevniecība vēlāk samaksāja kompensāciju).

BSA visā pasaulē pārstāv Microsoft, Adobe, Corel, Symantec un citu programmatūras ražotāju intereses intelektuālā īpašuma un autortiesību aizsardzības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas