Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Daugavpils universitātes profesors atklājis jaunu ūdensaugu sugu - lielo najādu

Daugavpils universitātes (DU) Sistemātiskās bioloģijas institūta (SBI) pētnieks Uvis Suško Latvijā atklājis jaunu ūdensaugu sugu - lielo najādu (Najas major), informē DU.

1989.gadā Šuško, būdams toreizējās Daugavpils Pedagoģiskā institūta students, ezerā pie Silenes atrada ūdensaugu, kas, neraugoties uz pastāvošajām šaubām, tika uzskatīts par Latvijā biežāk sastopamo jūras najādu.

Šogad oktobrī kopīgas ekspedīcijas laikā ar botāniķi Lieni Salmiņu Suško atklāja vēl kādu šī auga atrašanās vietu Latvijā - nelielu ezeriņu pie Pušas Rēzeknes novadā.

Lai gan atrastais augs līdzinājās 1989.gadā atrastajam, kurš tika uzskatīts par jūras najādu, lai pārliecinātos par sugas pareizo piederību, abi 1989.gadā un 2010.gadā atrastie paraugi tika nogādāti profesoram Nikolajam Cveļovam Sanktpēterburgā, kurš tos viennozīmīgi atzina par lielo najādu.

Tādējādi izrādījās, ka lielo najādu Suško patiesībā atradis jau 1989.gadā, bet maldīgi uzskatījis to par jūras najādu.

Līdz ar to pēdējā 21 gada laikā Latvijā atrastas jau trīs jaunas najādu sugas. Bez jaunatklātās lielās najādas 1989.gadā tika atklāta arī mazā najāda, bet 2006.gadā - smalkā najāda. Kopumā mūsu florā patlaban sastopamas piecas ezeros augošas najādu sugas - mazā, lielā, smalkā, jūras un lokanā najāda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas