Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Degvielas tirgotāji neizprot liegumu pārdot auto piederumus nedēļas nogalēs un brīvdienās

Gadījumā, ja ar automašīnām nedēļas nogalēs un brīvdienās, ievērojot jaunos noteikumus pret Covid-19 izplatību, drīkst pārvietoties, tad būtu nepieciešams atļaut arī auto piederumu tirdzniecību, jo tie padara braukšanu ar auto drošu, aģentūrai LETA pauda degvielas mazumtirgotāji, kas saviem klientiem sniedz arī citu preču tirdzniecības pakalpojumus.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Kool Latvija administratīvo lietu un mārketinga jautājumu speciāliste Laura Lindermane, Kool Latvija jautājums par tādu preču kā logu šķidrumu, motoreļļu, auto lampiņu tirdzniecību ir ļoti aktuāls, jo nereti bez šo preču iegādes ar auto nedrīkst braukt, vai tas nedarbojas.

"Kool Latvija ir skaidrs, ka, veicot pēdējās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas skar mazumtirdzniecību, nav ņemta vērā degvielas mazumtirdzniecības nozare. Latvijā ir vairāk nekā 200 degvielas uzpildes stacijas, tostarp, arī Kool Latvija. Strādājam nozarē, kas Latvijā nodarbina vairākus tūkstošus darbinieku. Ikdienā cilvēki iebrauc iegādāties pirmās nepieciešamības preces ne tikai sev, bet arī saviem auto," sacīja Lindermane.

Circle K Vides, veselības un drošības departamenta vadītājs Andrejs Alts aģentūrai LETA norādīja, ka kompānijas pārstāvjiem formāli pašlaik ir skaidrs, kuras preču grupas ir atļauts tirgot un kuras nav. Tomēr degvielas tirgotājiem ir radušies papildu jautājumi par autotransporta ekspluatācijas precēm, piemēram, vējstiklu šķidrumi, logu slotiņas, starta vadi, sniega skrāpji, automašīnas spuldzes un tamlīdzīgi. 

"Par šīm precēm Degvielas tirgotāju asociācijas vārdā esam lūguši papildu skaidrojumu valdībai. Uzskatām, ka, ja ir atļauta pārvietošanās ar auto, tad arī jābūt atļaujai iegādāties auto piederumus, kas tieši saistīti ar to ekspluatācijas drošumu," teica "Circle K" pārstāvis.

Alts atzīmēja, ka par pārējo preču grupām ir skaidrība, par ko arī ir informēti degvielas uzpildes staciju darbinieki. Brīvdienās un svētku dienās veikalā tiks izvietota informācija par tirdzniecībā aizliegtajām precēm, kā arī tās nebūs iespējams reģistrēt kases sistēmā.

Virši-A komunikācijas speciāliste Undīne Priekule norādīja, ka uzņēmumā lielākoties ir skaidrība par precēm, ko nedēļas nogalēs un brīvdienās drīkstēs pārdot, bet jautājums par, piemēram, par logu šķidrumu, auto lampiņām un citām automašīnām svarīgām precēm ir ļoti aktuāls.

Tāpat Priekule atzīmēja, ka Virši-A benzīntankos plānots izvietot uzskates materiālus, ko konkrēti nedēļas nogalēs iegādāties nedrīkstēs, iespējams, pat konkrētās degvielas uzpildes stacijās norobežojot kādas zonas.

Jau ziņots, ka 5.decembrī stāsies spēkā prasība, ka brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, un veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela. Nedēļas nogalēs un svētku dienās veikalos nedrīkstēs tirgot tādas preces kā alkohols un cigaretes.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes skaidroja, ka šīs normas mērķis ir ierobežot tādus preču tirdzniecību, kas nav pirmās nepieciešamības. "Pamata doma ir, ka sestdienas un svētdienas nav iepirkšanās dienas, tās nav dienas, kad varam atļauties uz veikalu, tikties ar draugiem," sacīja Kariņš.

Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis ceturtdien preses konferencē informēja, ka degvielas uzpildes stacijās (DUS) nedēļas nogalēs un brīvdienās nevarēs iegādāties auto piederumus.

Aicināts skaidrot rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ietvertos ierobežojumus tirdzniecībai DUS, Brūklītis norādīja, ka nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS varēs tirgot tikai degvielu, pārtiku un higiēnas preces. Vaicāts, vai nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS varēs tirgot arī tādus auto piederumus, kā logu šķidrums un eļļa, EM pārstāvis atzina, ka šīs produktu grupas tirgot nedrīkstēs.

"Nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS nevarēs tirgot tās preces, kas neiekrīt preču kategorijā - degviela, pārtika, higiēnas preces," sacīja Brūklītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas