Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanas vārdā tiks palielināti vairāki pabalsti

No 2013.gada 1.janvāra palielinās vairākus sociālos pabalstus, jo īpaši bērnu kopšanas un vecāku pabalstu apmērus, kā arī ieviesīs citus demogrāfisko situāciju uzlabojošus pasākumus, informē Labklājības ministrija (LM).

Nestrādājošiem vecākiem dubultosies bērna kopšanas pabalsts  no  līdzšinējiem  50 latiem līdz 100 latiem par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Savukārt gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem no 30 līdz 100 latiem palielināsies bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam. Par bērna kopšanu no 1,5 līdz 2 gadu vecumam pabalsts paliks 30 latu apmērā.

Tāpat tiks palielināta piemaksa par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem vecumā līdz 1,5 gadam. Piemaksa dubultosies no 50 līdz 100 latiem mēnesī par katra bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Savukārt par bērnu kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam piemaksa pieaugs no 30 līdz 100 latiem. Abos gadījumos piemaksu izmaksās papildus bērna kopšanas pabalsta pamata  apmēram vai vecāku pabalsta apmēram.

Par dvīņu vai vairāku vienās dzemdībās dzimušu bērnu kopšanu vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem – piemaksa paliks 30 latu apmērā par katru bērnu. Arī šo piemaksu izmaksās papildus bērna kopšanas pabalsta pamata apmēram vai vecāku pabalsta apmēram.

Šādas izmaiņas paredz grozījumi  Ministru kabineta  noteikumos  „Noteikumi  par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību”.

Bez tam minimālais  vecāku pabalsts paaugstināsies  no 63 līdz 100 latiem mēnesī.  To paredz  grozījumi Ministru kabineta  noteikumos  „Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Jāpiebilst, ka tiks arī divkāršoti  maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu  griesti. Pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02  lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02  latus. To paredz  grozījumi likumā „Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas