Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Deputāti pārsteigti, ka SAB nepārbauda, vai pilsonības pretendents strādā NATO dalībvalsts izlūkdienestā

Saeimas deputāti satraukušies, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nepārbauda informāciju, vai pretendents uz Latvijas pilsonību ir kādas NATO dalībvalsts izlūkdienesta aģents, jo galvenokārt uzmanību koncentrē tikai uz informāciju, vai tas nav bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) aģents.

Šāda informācija netiek apkopota, jo SAB koncentrējas uz informācijas iegūšanu saistībā ar bijušajām PSRS valstīm, galvenokārt pārbaudot, vai pilsonības pretendents nav bijušais VDK aģents, pirmdien Saeimas Juridiskās komisijas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas sēdē sacīja SAB direktora vietnieks Andis Freimanis.

Pārsteigumu par to, ka SAB neievāc informāciju, vai pilsonības pretendents nav citu valstu, piemēram, NATO dalībvalstu, izlūkdienesta aģents, apakškomisijas sēdē pauda tās priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais (Vienotība).

Freimanis uzsvēra - ja birojam ir aizdomas par kāda potenciālā pilsoņa saistību ar terorismu vai organizēto noziedzību, tad SAB šādus jautājumus var nosūtīt sadarbības partneriem ārvalstīs.

Savukārt, lai noteiktu, vai kāds cilvēks ir bijis VDK aģents, tiek pārbaudīta Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā esošā informācija par bijušajiem VDK aģentiem.

Saskaņā ar Pilsonības likumu viens no gadījumiem, kad personām netiek piešķirta pilsonība, ir tad, ja tiek konstatēts, ka tās "ir bijušas PSRS (LPSR) VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieki, informatori, aģenti vai arī konspiratīvo dzīvokļu turētāji, ja šis fakts konstatēts likumā noteiktajā kārtībā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas