Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Deputāts Upenieks tiksies ar VVC vadību, lai risinātu latviešu valodas lietošanas jautājumu

11. Saeimas neatkarīgajam deputātam Jānim Upeniekam nav pieņemama nievājoša attieksme pret latviešu valodu, kas novērota Liepājā. Viņaprāt, tā ir izplatīta problēma Latvijā, tādēļ, lai meklētu risinājumus, nākošnedēļ J.Upenieks tiksies ar Valsts valodas centra (VVC) vadību, portālu Diena.lv informēja J.Upenieks.

"Man nav pieņemama medijos izskanējusī informācija par nievājošo attieksmi pret latviešu valodu, kas novērota Liepājā, šādas ziņas un Valsts valodas centra sniegtā informācija, liecina par to, ka tā ir izplatīta problēma visā Latvijā, kurai ar steigu ir jāmeklē risinājums," paziņojumā presei norādīja J.Upenieks.

Viņš vērsies VVC un noskaidrojis, ka Latvijā katru dienu tiek atklāts vismaz viens gadījums, kad kādā uzņēmumā, pārdevēju vai klientu apkalpošanas personāla valsts valodas zināšanas neatbilst minimālajām prasībām.

Jau ziņots, ka šogad pārkāpumu skaits par valsts valodas neievērošanu, visticamāk, būs lielāks kā pērn, liecina VVC dati. Kopumā šī gada deviņos mēnešos VVC sastādījis 752 protokolus, bet pērn visā gada laikā protokolu skaits bijis 812, kas ļauj secināt, ka pārkāpumu skaits saistībā ar valodas lietošanu varētu būt lielāks.

"Esmu nepatīkami pārsteigts, ka operatīvā darba veikšanai Valsts valodas centra rīcībā, ir tikai 18 inspektori. Tas ir vairāk nekā nepietiekams skaits, lai veiktu pārbaudes visā valsts teritorijā," sašutis ir deputāts.

J.Upenieks arī vienlaikus aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju aizdomāties par to, cik nenovērtējama ir Latvijas valsts valoda un par to, ka tikai paši cilvēki var to izkopt un saglabāt kā netņemamu nācijas sastāvdaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas