Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Deputātus aicina ziedot par saņemtajiem ielūgumiem uz Dziesmu svētkiem

Pēc savas misijas Dziesmu un deju svētki ir pielīdzināmi tādiem nozīmīgiem valsts svētkiem kā Latvijas Republikas proklamēšanas diena un Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena, līdz ar to mums ir stingra pārliecība, ka Valsts augstākajām amatpersonām, tostarp Saeimas deputātiem, ir pienākums piedalīties pasākumā, kas ir šo svētku kulminācijas brīdis, portālam Diena.lv norādīja Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde.

Lemjot par ielūgumu politiku Dziesmu un deju svētkos, notika plaša diskusija par to, kādā veidā un vai būtu piešķirami ielūgumi uz Dziesmu un deju svētkiem Saeimas deputātiem, kā arī Latviju pārstāvošajiem deputātiem Eiropas parlamentā, atzina kultūras ministrijā (KM).

Kā piemērotāko priekšlikumu Dziesmu un deju svētu padome attiecībā uz deputātu iesaisti svētkos atbalstīja priekšlikumu ielūgumu divām personām piešķirt katram Saeimas un Latviju pārstāvošajam deputātam Eiropas parlamentā uz vienu – noslēguma pasākumu Mežaparka estrādē, pretī aicinot ziedot daudzbērnu ģimenēm, lai nodrošinātu iespēju piedalīties svētkos daudzbērnu ģimenēm no visas Latvijas.

KM uzskata, ka šāda iecere, kas nebūtu jāsaprot kā privilēģija, varētu kalpot par labu precedentu nākotnē, kad valsts augstākās amatpersonas, kuru darba pienākumos ir piedalīties visos valstiski nozīmīgos pasākumos, ar savu klātbūtni ne vien apliecina cieņu visiem Dziesmu un deju svētku procesā iesaistītajiem dalībniekiem, bet arī demonstrē sociāli atbildīgu rīcību attiecībā pret mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām, kuras ir ļoti nozīmīgas valsts identitātei un ilgtspēja.

"Ir ļoti svarīgi, lai pirmā valsts vara, kuru pārstāv dažādi politiskie spēki, piedalītos un apzinātos, cik svarīga ir latviskā kultūras mantojuma saglabāšana un attīstīšana. Turklāt svētki, kuros šogad piedalās rekordliels mazākumtautību kolektīvu skaits, ir arī svarīga integrācijas sastāvdaļa," uzskata kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Savu gatavību ziedot daudzbērnu ģimenēm, saņemot ielūgumus portālam Diena.lv jau pauda Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Saeimas deputātiem ir dažādi viedokļi, vai pieņemt un izmantot ielūgumus uz XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem vai arī atteiktiem no tiem, ziņo LETA.

Vienotības deputāti pirmdien, 8.aprīļa frakcijas sēdē pārrunāja šo jautājumu un uzskata, ka nebija pareizi piedāvāt deputātiem ielūgumus, īpaši ņemot vērā iedzīvotāju lielo interesi un grūtības biļešu iegādē, Vienotības frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne. Viņa arī piebilda, ka frakcijas deputāti šo iespēju neplāno izmantot, tāpat Čigāne pauda cerību, ka līdzīgi varētu rīkoties arī šo politisko spēku pārstāvošie ministri.

Reformu partijas (RP) deputāti nolēmuši bez maksas šos ielūgumus nepieņemt. Daļa deputātu jau ir paspējuši paši nopirkt biļetes internetā. Citi plāno paši piedalīties, proti, Juris Viļums (RP) dziedās korī no Rēzeknes, savukārt Gunārs Igaunis (RP) apmeklēs svētkus kā divu skaņdarbu - deju pavadījumu - autors, norādīja RP frakcijas preses pārstāvis Kaspars Odiņš.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/TB/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars savukārt pauda viedokli, ka deputātiem būtu nepieciešams veikt ziedojumu, par kuru šīs biļetes tiek piedāvātas, un tam būtu jābūt lielākam nekā biļešu tirgus vērtība. Iespējams, nacionālās apvienības deputāti šo jautājumu varētu pārrunāt frakcijas sēdē.

Vēlāk Dzintars norādīja, ka nacionālās apvienības deputāti par ielūgumiem katrs maksās 100 latus, jo uzskata, ka ir apsveicams mērķis savākt līdzekļus daudzbērnu ģimeņu iespējai apmeklēt Dziesmu svētkus. "Savukārt Vienotības frakcijas rīcības liek domāt par priekšvēlēšanu gaisotni, nevis vēlmi atbalstīt daudzbērnu ģimenes," piebilda politiķis.

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norāda, ka SC deputāti nolēmuši paši samaksāt par biļetēm uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertiem, kaut arī Saeimas deputātiem pienākoties bezmaksas ielūgumi.

"Jau ielūgumu rezervēšana valsts amatpersonām ir ļoti liela priekšrocība - deputātiem tādējādi nevajadzēja pagājušajā sestdienā stāvēt garās rindās pēc biļetēm. Bet tāpēc valsts amatpersonām, kuras izmanto šo atvieglojumu, kā minimums, ir jāsamaksā par koncertu apmeklējumu no savas kabatas," pauž Urbanovičs.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsver, ka "roku neliks klāt" šiem ielūgumiem. Viņš mudināja līdzīgi rīkoties arī frakcijas deputātus. Pēc Brigmaņa domām, deputātiem šādām privilēģijām nav jābūt. Pagaidām šis jautājums ZZS frakcijā nav pārrunāts.

Šoreiz biļetes uz XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētku maksas pasākumiem izpirktas divas reizes ātrāk nekā 2008.gadā.

Patlaban uz Dziesmu un deju svētkiem ir iegādātas 46 367 biļetes, telefoniski rezervētas 5996 biļetes, kopā 89% no kopējā biļešu skaita, kas ir pieejamas publiskā tirdzniecībā. Šobrīd tirdzniecībā palikuši 11% biļešu, atzina Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Tāpat jau ziņots, ka kultūras ministrija esot bijusi epatīkami pārsteigti par Dziesmu svētku ielūgumiem deputātiem.

Jau ziņots, ka 12% no visām biļetēm uz Dziesmu svētku noslēguma koncertu būs ielūgumi valsts amatpersonām, tostarp Saeimas deputātiem un ārvalstu diplomātiem.

(Pievienota 7.-13.rindkopa)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas