Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dome aicina valdību un Kariņu izvērtēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidi Ventspilī

Ceturtdien Ventspils dome lēma aicināt Ministru kabinetu un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) izvērtēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidi Ventspils teritorijā, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Tā kā pašlaik īpaši aktuāla ir kļuvusi neatkarīgas enerģētikas infrastruktūras izveide Latvijā, Ventspils dome atgādina, ka jau 2010.gada novembrī Ventspils brīvostas pārvaldei tika uzdots piesaistīt konsultantus, kas izpētītu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveides iespēju Ventspils brīvostas teritorijā un izvērtētu tā optimālo atrašanās vietu.

Sadarbojoties Ventspils pašvaldībai, Ventspils brīvostai un piesaistot starptautiski atzītus ekonomikas un tehniskos konsultantus, tika veikts pētījums, kā rezultātā tapa tehniski-ekonomiskais pamatojums.

Ar Ventspils brīvostas iespējām sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidei 2011.gada 28.martā tika iepazīstinātas augstākās valsts amatpersonas. Diemžēl tālāka virzība sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izbūves projektam Latvijā nav notikusi, norāda domē.

Kā priekšrocības termināļa izbūvei Ventspilī tiek minēts, ka tur ir aizsargāta, neaizsalstoša osta, kas ļauj nodrošināt gāzes piegādi visu gadu. Ventspilī ir esoša piestātne lielizmēra tankkuģu uzņemšanai, tvertnes, kas viegli piemērojamas sašķidrinātās dabasgāzes uzglabāšanai, esoša cauruļvadu sistēma, kas ļauj nodrošināt gāzes transportēšanu līdz Latvijas gāzes pārvades sistēmai. Turklāt Ventspils ostai ir pieredze bīstamu šķidro kravu pārkraušanā.

Patlaban esošajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā Latvijas enerģētiskā neatkarība ir viens no būtiskākajiem Latvijas nacionālo un ekonomisko interešu stūrakmeņiem. Lai nodrošinātu atvērtu, atbildīgu un lietderīgu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta ieviešanu visas sabiedrības interesēs, nepieciešams piesaistīt pēc iespējas plašāku potenciālo pretendentu loku, cita starpā, rūpīgi izvērtējot arī visu Latvijā pieejamo teritoriju un jau esošās infrastruktūras priekšrocības, uzsver pašvaldība.

Kā vēstīts, Ministru kabinetā 19.aprīlī tika atbalstīta iecere Latvijā īstenot sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidi. Ekonomikas ministrija (EM) 29.aprīlī publicēja uzaicinājumu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveides projektu tirgus izpētei, ar noteikumu, ka potenciālajiem projektu attīstītājiem savs pieteikums dalībai tirgus izpētē EM jāiesniedz līdz šā gada 13.maijam.

Pretendenti varēja pieteikties divas nedēļas un no potenciālajiem investoriem EM saņēma trīs pieteikumus. Tikpat īsā laikā projekta pieteikumi EM tika izvērtēti un virzīti izskatīšanai Ministru kabinetā.

Ministru kabinets 7.jūnijā, izskatot EM informatīvo ziņojumu, lēma, ka sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā varētu attīstīt akciju sabiedrība "Skulte LNG Terminal" vai SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts". Vienlaicīgi EM uzdots līdz šā gada 31.augustam MK iesniegt ziņojumu, kurā ar neatkarīgu konsultantu palīdzību tiktu izvērtēta abu sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektu atbilstība Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm.

Ventspils pašvaldība uzskata, ka divu nedēļu laika posms, kas tika dots sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektu sagatavošanai un iesniegšanai EM, nav pietiekams, lai potenciālie investori varētu sagatavot tik detalizētu informāciju, kas EM un tās piesaistītajiem konsultantiem ļautu vispusīgi izvērtēt konkrēto termināļu izveides ieguvumus, izmaksas un iesniegto sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektu atbilstību Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm. Ventspils domes secina, ka publicētais uzaicinājums ir bijis formāls un sasteigts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas