Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dūklavam zināms par bīstamā Q drudža esamību vismaz vienā fermā

Ir zināms, ka vismaz vienā fermā Latvijā konstatēts Q drudzis - reti sastopama infekcija, kas var skart gan lopus, gan arī cilvēkus, piektdienas rītā intervijā Latvijas Televījas raidījumā Rīta panorāma sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma ceturtdien vakarā ziņoja par šīs infekcijas izplatību divās saimniecībās Kurzemē un Vidzemē. Vienā no tām ir 260, bet otrā aptuveni 400 lopu, taču vēl nav notikušas galīgās analīzes, lai varētu droši apgalvot, ka drudža ierosinātājs tiešām cirkulē ganāmpulkā.

Govju saslimšanai apstiprināsies, saimniecībās gaidāmi finansiālie zaudējumi - infekciju apkaro ar antibiotikām un ārstēšanas laikā nedrīkst realizēt produkciju - pienu un gaļu.

Drudzis govīm izpaužas ar temperatūras paaugstināšanos, izslaukumu samazināšanos un abortiem. Taču dzīvnieki var slimot arī bez acīmredzamām pazīmēm - tāpat arī cilvēki, vēstīja Panorāma. Pērn mediķi oficiāli reģistrēja trīs cilvēkus, kas bija saslimuši ar šo drudzi.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija, Q drudzis ir reti sastopama infekcija. Slimības ierosinātāja nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces, vēsta LETA.

Cilvēki ar Q drudzi var inficēties tieša kontakta ceļā ar inficētiem dzīvniekiem - galvenokārt aitām, kazām un liellopiem, īpaši to dzemdību materiālu, kā ar inficētu dzīvnieku pienu. Ierosinātājs var izdzīvot sausos putekļos mēnešiem ilgi, tādēļ inficēties iespējams arī piesārņotu sienu, salmiem, dzīvnieku vilnu, ieelpojot putekļus, vai caur sīkiem ādas nobrāzumiem, reti ar ērču kodieniem vai dzerot nepasterizētu pienu no inficētiem dzīvniekiem.

Q drudža pazīmes cilvēkiem ir ļoti dažādas un nav specifiskas. Iespējama gan akūta un hroniska saslimšana, gan arī viegla asimptomātiska slimības gaita, skaidro SPKC.

Slimības pazīmes var parādīties trīs līdz 39 dienas, parasti divas līdz nedēļas pēc inficēšanās. Slimības sākumā var būt gripai līdzīgi simptomi - stiprs un ilgstošs drudzis, drebuļi, svīšana, nogurums, spēcīgas galvassāpes, sāpes muskuļos, kam var pievienoties slikta dūša, vemšana, caureja, vēdera sāpes, neproduktīvs klepus, kakla un krūšu kurvja sāpes. Var attīstīties netipisks plaušu karsonis, kam var nebūt respiratoro simptomu. Bieži pievienojas hepatīts, iespējams arī meningīts un encefalīts un citi simptomi.

Hroniska forma attīstās reti, apmēram 1% inficēto personu, tā iespējama, slimojot ilgāk par sešiem mēnešiem, var arī parādīties pēc gada vai ilgākā laika periodā pēc inficēšanās. Hroniskas saslimšanas gadījumā ir iespējams sirds bojājums - endokardīts, kā arī meningīts, encefalīts, osteomielīts.

Augstākam inficēšanās riskam pakļauti cilvēki ar pazeminātu imunitāti, jaundzimušie, sirds slimnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas