Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ekonomisti augustā gada inflāciju prognozē 1,8-1,9% robežās

Augustā gada inflācija būs 1,8-1,9% robežās, lēš banku ekonomisti.

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozēja, ka augustā patēriņa cenas būs kritušās par 0,1% pret iepriekšējo mēnesi. Tas nozīmē, ka gada laikā cenu kāpums ir bijis ap 1,9%.

"Sagaidāms, ka augļu un dārzeņu cenas būs mazinājušās, jo veikalos ir bijusi jauna raža. Arī apģērbu un apavu cenas būs nedaudz kritušas sezonālu izpārdošanu dēļ. Savukārt degvielas cenas atkal būs pieaugušas pēc kritumiem iepriekšējos trīs mēnešos," tendences raksturoja Strašuna.

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis domā, ka augustā patēriņa cenu līmenis varētu uzrādīt kritumu 0,1% apmērā, bet gada inflācija varētu sasniegt 1,9%.

Augustā varētu būt krities pārtikas cenu līmenis, kur lielāko ietekmi noteica cenu samazināšanās sezonālajiem dārzeņiem. Graudu cenu kāpums pagaidām vēl patēriņa preču cenās nebūs paspējis iespraukties, lēsa Gašpuitis. Apģērbu un apavu segmentā turpinājās gan izpārdošana, gan pamazām ienāca jaunās kolekcijas. Tomēr nelielu deflācija šajā preču grupā varētu sagaidīt, prognozēja SEB bankas makroekonomikas eksperts. Siltumenerģijas tarifs palika nemainīgs, bet augstākas kļuva degvielas cenas.

Savukārt banka Citadele prognozē, ka augustā patēriņa cenas salīdzinājumā ar jūliju samazinājušās par 0,2%, tādējādi gada inflācija augustā būs 1,8%.

Pretstatā iepriekšējiem gadiem, kad vasaras pēdējā mēnesī bija vērojams salīdzinoši straujāks sezonālais cenu samazinājums, šogad dārzeņu un augļu cenu kritumu acīmredzot daļēji kompensēja straujš degvielas cenu sadārdzinājums, cenām mēneša laikā pieaugot par vairāk nekā 5%, situāciju raksturoja Citadele Asset Management Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

"Gadījumā, ja mūsu prognoze būs tuva realitātei, augustā varētu būt vērojams gada inflācijas paātrinājums līdz 1,8%. Tādējādi inflācijas tempu samazinājums, kuru varējām novērot kopš iepriekšējā gada vidusdaļas, visticamāk, būs apsīcis, un gada inflācijas līkne pakāpeniski sāks tiekties augšup," prognozēja Striževska.

Neskatoties uz sagaidāmo gada inflācijas paātrinājumu šī gada atlikušajos mēnešos, 12 mēnešu vidējā inflācija arī turpmāk saglabās lejupvērsto dinamiku, un saskaņā ar Citadeles prognozēm gada nogalē būs tuva 2,5% apgabalam.

Kā ziņots, šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 2%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot ar šā gada jūniju, samazinājās par 0,5%. Precēm cenas saruka par 0,7%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 0,1%.

Informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām šā gada augustā Centrālā statistikas pārvalde publiskos pirmdien, 10.septembrī.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem līdz šim gada inflācija ik mēnesi samazinājās kopš 2011.gada augusta, kad tā bija 4,7%.

Kopš 1998.gada augstākais patēriņa cenu kāpums gada griezumā tika reģistrēts 2008.gada maijā - 17,9%. Savukārt no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada augustam ik mēnesi gada griezumā tika reģistrēts cenu kritums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas