Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Eksperti: Trūkst kapacitātes intelektuālā īpašuma aizsargāšanā

Tiesībsargājošajās iestādēs trūkst kapacitātes intelektuālā īpašuma tiesību aizsargāšanā, ceturtdien diskusijā par intelektuālā īpašuma aizsardzību Latvijā pauda Kultūras ministrijas (KM) Autortiesību nodaļas vadītājs Rihards Gulbis un Mākslas akadēmijas vieslektors intelektuālā īpašuma jautājumos Jānis Meija.

Gulbis norādīja, ka tiesās un policijā trūkst gan finansējuma, gan darbaspēka, gan arī izglītības līmeņa, lai uzlabotu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību Latvijā. Izglītošanas pasākumi tādējādi ir nepieciešami ne tikai sabiedrībai, kas jau daudz apspriests, bet arī tiem, kuri piemēro tiesību aktus.

Meija secināja, ja tiesību aizsargātāji nav pietiekami zinoši, tad nevar cerēt, ka sabiedrība tāda būs. Viņš to pamatoja ar piemēru no pieredzes, norādot, ka policija nereti cenšas izvairīties no civiltiesiskām lietām un nevēlas sākt tiesvedības.

Gulbis norādīja, ka sabiedrības informētības un izpratnes veicināšana ir prioritāte autortiesību organizācijām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā (ES) un pasaulē. Svarīga prioritāte ir arī normatīvā regulējuma pielāgošana interneta videi. Gulbis norādīja, ka līdz ar tehnoloģiju attīstību ir jāpārskata autortiesību aizsardzības regulējums, jo mainās arī ar autortiesībām aizsargāto darbu izplatīšanas iespējas.

Pēc Gulbja teiktā, attieksme pret autortiesībām ir mainījusies. Sākotnēji autortiesības ir aizsargājušas autora un viņa darba saikni, lai neviens cits nevarētu šo darbu piedēvēt sev vai patvaļīgi to mainīt bez autora piekrišanas. Pašlaik autortiesības ir palikušas komercializētas. Pasaules Tirgus organizācijā, piemēram, līdzās var tikt nostādīta banānu tirdzniecība un autortiesības, norādīja Gulbis. Kā piemēru viņš norādīja uzrakstu Rīga, jautājot - vai svarīgas ir materiālās tiesības vai arī tas, ka tiek saglabāta autora darba integritāte.

Meija pastāstīja, ka cilvēki bieži pieļauj rupju savu tiesību pārkāpumu, jo neapzinās iespēju aizstāvēt savas autortiesības. Pārkāpumi bieži rodas, kad darbs ir radīts, stājoties darba tiesiskajās attiecībās, kā arī tad, kad tiek veikts pasūtījuma darbs. "Līgumus var slēgt tikai par materiālajām tiesībām," uzsvēra Meija. Tiesības uz sava darba integritāti un būšanu atzītam kā sava darba autoram, pēc viņa teiktā, nevar ierobežot neviens līgums. Pārkāpumos, kad autora tiesības tiek ierobežotas, vajadzētu pietikt ar vēršanos policijā. "Autoram, protams, ir jāpierāda, ka tas ir viņa darbs ar fotogrāfijām, pieņemšanas-nodošanas aktu vai lieciniekiem, bet pasūtītājs nedrīkst ierobežot cilvēka tiesības uz būšanu atzītam kā sava darba autoram."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas