Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ekspremjeri: Iespējams, daļa atbildības Krājbankas lietā jāuzņemas FKTK

Iespējams, daļa atbildības AS Latvijas Krājbankas (Krājbanka) lietā jāuzņemas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja ekspremjeri Valdis Birkavs un Māris Gailis.

Birkavs gan atzina, ka nupat ieradies valstī un, lai komentētu plašāk, vajadzētu zināt vairāk par situāciju Krājbankā, tomēr viņš vērtēja, ka FKTK ir organizācija, kuras uzraudzībā ir šie jautājumi, tādējādi FKTK sava daļa atbildības ir jāuzņemas.

Ekspremjers akcentēja, ka valdība šajā situācijā rīkojas ļoti aktīvi. Viņš atzinīgi vērtēja gan vainīgo aizturēšanu, gan situācijas skaidrošanu iedzīvotājiem.

Arī Gailis, norādot, ka FKTK rīkojās pietiekami asi, vienlaikus norādīja, ka, iespējams, iestāde nav izdarījusi visu, kas jādara, vai arī nav reaģējusi pietiekami ātri. Gailis atgādināja, ka arī no Lietuvas puses izskanēja pārmetumi, ka tika nokavēta viena diena. Viņš uzsvēra, ka viena diena šādā situācijā ir ļoti svarīga.

Ekspremjers gan arī uzsvēra: nebija nekādu pazīmju, ka bankai būtu kādas problēmas, jo kapitāls bija pietiekams, arī citi rādītāji atbilda normatīviem. "Pret zagšanu tiešām grūti cīnīties," piebilda Gailis.

Viņš pauda viedokli, ka banku vajadzēja glābt, ja vien tas ir iespējams, jo ietekme no bankas likvidēšanas ir ļoti negatīva. Gailis piebilda, ka zaudējumi būs vienalga un iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozes nepiepildīsies, jo daļa uzņēmēju, nodokļu maksātāju nevarēs turpināt normālu darbību.

Viņš pats savu naudu Krājbankā neesot glabājis.

Jau ziņots, ka 21.novembrī FKTK padome nolēma apturēt Krājbankas darbību, jo tika konstatēts līdzekļu iztrūkums aptuveni 100 miljonu latu apmērā. Tā kā Lietuva nolēmusi pieteikt bankrota lietas ierosināšanu pret Krājbankas lielāko akcionāri Snoras, FKTK plāno iesniegt Latvijā strādājošās bankas maksātnespējas pieteikumu.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar Krājbankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu pēc Krimināllikuma (KL) 196.panta 1.daļas. KL 196.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir uzņēmuma vai organizācijas atbildīga darbinieka vai pilnvarotas personas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras vai tās pārsniedzot, ja ar šīm darbībām radīts būtisks kaitējums uzņēmuma, organizācijas vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Top komentāri

Pārliecība
P
2 lietas: 1)CIK LIELU DAĻU ATBILDĪBAS FKTK būtu jāuzņemas! Miljardu??? jo no amata Krūmane atkāpties negrasās? 2) "pret zagšanu grūtu cīnīties"- tā Gailis... Tam var ticēt, jo, ja nemaldos, tad tieši viņa premjerēšanas laikā nogrima banka Baltija. Vai Gaiļa kunga naudiņa arī nogrima tai līdz?
to Pārliecība
t
Pie Gaiļa un pārējiem ieradās Ādamsons ar čemodāni'mu un atdeva viņu naudiņu. Paprasiet viņam,tagad jau pastāstīs. Un tostarp lavents tusējas pa jauno vilni un žurnālistiņi kā apkakājušies skraida šim pakaļ.
Crazy
C
Gailim ar goda izpratni nav īsti kārtībā-pats vienu banku nolaidis,te komentē. Riebjas tādi vīri!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas