Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Elektroenerģijas vidējā cena decembrī Latvijā samazinājās teju trīs reizes

Elektroenerģijas vidējā cena decembrī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 89 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 15% mazāk nekā novembrī un teju trīs reizes mazāk nekā 2022.gada decembrī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS Augstsprieguma tīkls sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Vienlaikus 2023.gada decembrī elektroenerģijas vidējā cena visās trijās Baltijas valstīs samazinājās par 15% salīdzinājumā ar novembri - līdz 89 eiro par MWh.

Būtisks elektroenerģijas cenu samazinājums - vidēji divas līdz trīs reizes - gan Latvijā, gan arī Eiropā bija vērojams no decembra vidus, kas samazināja arī kopējo elektroenerģijas cenu mēneša laikā.

Kompānijā arī atzīmē, ka līdz 15.decembrim Latvijā elektroenerģijas vidējā cena bija 134,72 eiro par MWh, savukārt mēneša otrajā pusē tā samazinājās līdz 46,12 eiro par MWh.

Cenu samazinājumu decembra otrajā pusē veicināja augstāka gaisa temperatūra, lielāka vēja enerģijas izstrāde, zemākas gāzes cenas un garākas svētku brīvdienas, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, līdz ar to cenu noteica lētāki ģenerācijas avoti.

Decembrī bija vērojams elektroenerģijas vidējās cenas samazinājums arī Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos. Tostarp Zviedrijas ceturtajā zonā vidējā cena bija 71,28 eiro par MWh, kas ir par 3% mazāk nekā novembrī un 3,5 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, kamēr Polijā elektroenerģijas vidējā cena bija 80,12 eiro par MWh, kas ir par 19% mazāk nekā novembrī un 2,2 reizes mazāk nekā pirms gada.

Somijā elektroenerģijas vidējā cena salīdzinājumā ar novembri palielinājās par 9%, kamēr salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri tā saruka 3,2 reizes un bija 76,24 eiro par MWh.

Salīdzinot importētās elektroenerģijas daudzumu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir samazinājies par 7,1%, savukārt salīdzinājumā ar 2022.gada decembri, importētās elektroenerģijas apmērs uz Baltijas valstīm palielinājies par 15%.

Elektroenerģijas imports no Zviedrijas samazinājās par 5,9% salīdzinājumā ar oktobri, kamēr salīdzinājumā ar 2022.gada novembri imports palielinājās par 16,5%. Savukārt elektroenerģijas imports novembrī salīdzinājumā ar novembri no Somijas saruka par 20,8%, bet salīdzinājumā ar 2022.gada decembri imports palielinājās par 6,9%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas