Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ēlerte: Latvija radošo industriju attīstībā atpaliek no Igaunijas un Lietuvas

Latvijā līdz šim nav pietiekami sekmīgi attīstījušās radošās industrijas, un šajā ziņā kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva ir tikušas tālāk, atzina bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.
"Tā ir viena no prioritātēm, domājot par Eiropas kopējo attīstību "Europe 2020" stratēģijas ietvaros. Latvijai tas nozīmē, ka mēs vēlamies būt cienīga Ziemeļeiropas attīstības sastāvdaļa. Radošās industrijas un to tīklošanās pašlaik ļoti strauji attīstās Igaunijā, Lietuvā un Ziemeļvalstīs, un mums ir jābūt daļai no tā," sacīja Ēlerte.

Viņasprāt, pašlaik radošās industrijas Latvijā netiek atpazītas un pietiekami novērtētas, taču, lai to mainītu, nepieciešams arī ilgstošs un mērķtiecīgs valsts darbs.

"Igaunijā Kultūras ministrijai tas prasīja apmēram trīs cītīga darba gadus, līdz nupat notika liela radošo industriju konference, kurā sabrauca pārstāvji no visas Eiropas. Tur viņus uzrunāja Valsts prezidents, sakot, cik Igaunijas attīstībai ir svarīga radošo industriju attīstība. No tā brīža, kad sākas darbs pie zīmola atpazīstamības, līdz brīdim, kad tas kļūst par pašsaprotamu domāšanas un politikas daļu, paiet zināms laiks," klāstīja Ēlerte.

"Domāju, ka Latvijā ir ļoti daudz radošu iniciatīvu un biznesu, bet pietiekami daudzi sevi neatpazīst kā piederīgus šai lielajai sfērai. Politikas uzdevums ir radīt lauku sinerģijai, atbalstam, izglītībai, lai mūsu pašu labā tas ātrāk attīstītos," teica bijusī ministre. 

Par savu devumu radošo industriju stiprināšanā Ēlerte nosauca konkursu par radošā kvartāla attīstību Miera ielā, kas varētu nodrošināt lēcienu šīs jomas attīstībā. Konkursa uzvarētājiem būs jāveido nodibinājums, kas spētu veidot šā radošā kvartāla saturu, pārvaldības modeli un biznesa plānu.

Savukārt Kultūras ministrijas (KM) uzdevums būs definēt sabiedrisko labumu, kas no šā kvartāla tiek sagaidīts un kāpēc KM to ir gatava atbalstīt, lai gan ne ar valsts budžeta finansējumu. KM veidotajā uzraudzības padomē piedalītos arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Ekonomikas ministrija, "Valsts nekustamie īpašumi", ar kuriem pēdējā gada laikā ministrijai izveidojusies ļoti laba sadarbība, uzsvēra Ēlerte.

"Es teiktu, ka šis radošais kvartāls ir iespēja veidot absolūti brīnišķīgu vietu Rīgā, Latvijā, kas būtu daļa no Ziemeļeiropas radošo centru pieturas punktiem. Tai ir jābūt atbalsta un izglītības vietai visiem radošo industriju pārstāvjiem Latvijā, un tai ir jābūt vietai, kurā cilvēkiem visu dienu interesē pabūt, jo tur notiek dažnedažādas kultūras aktivitātes," viņa paskaidroja.

Kā vēl vienu piemēru radošo industriju attīstībai Ēlerte minēja ārzemju filmu un kopražojumu uzņemšanu Latvijā, kur tiek nodarbināti arī augsta līmeņa vietējie profesionāļi.

"Tā mēs parādām savu augsti izglītoto speciālistu konkurētspēju. Tas ir labs pamats un tipisks piemērs radošo industriju attīstībai," secināja Ēlerte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas