Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Galvenie nabadzības mazināšanas kavēkļi - ēnu ekonomika un mājsaimniecību parādi

Galvenie nabadzības mazināšanas kavēkļi ir neformālā jeb ēnu ekonomika, mājsaimniecību parādi un augstais nodarbināto īpatsvars, kas valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas veic no ienākumiem līdz minimālai algai, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par Latvijas nacionālās reformu programmas Eiropa 2020 stratēģijas īstenošanu.

Latvijas nacionālā reformu programmas mērķis ir līdz 2020. gadam samazināt par 121 000 jeb līdz 21% nabadzības riskam pakļautos un/vai zemas darba intensitātes mājsaimniecībās dzīvojošo personu skaitu.

"Ņemot vērā makroekonomiskās attīstības scenāriju vidējam termiņam, plānoto nodarbinātības pieaugumu un bezdarba samazinājumu, kā arī to, ka nodarbinātības un ienākumu no algota darba samaksas pieaugums mājsaimniecībās tieši korelē ar nabadzības riska samazinājumu, var pieņemt, ka 2020. gadam izvirzītais nabadzības samazināšanas mērķis tiks sasniegts," uzsver ministrijā.

Ja laika posmā līdz 2013. gadam bija vērojama stabila virzība uz reformu plānā noteikto nabadzības riskam pakļauto un/vai zemas darba intensitātes mājsaimniecībās dzīvojošo personu skaita samazināšanas mērķi, tad sākot no 2013. gada iezīmējās neliela novirze mērķa sasniegšanā un rādītāju pasliktināšanās. Mērķa sasniegšanas rādītāju izmaiņas un kopējās monetārās nabadzības un ienākumu nevienlīdzības rādītāju attīstības tendences 2015. gadā liecina par pakāpenisku sociālās situācijas uzlabošanos. 2015. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 424 000 jeb 21,8% iedzīvotāju, kas ir par 0,7 procentpunktiem mazāk nekā 2014. gadā.

Laika posmā no 2012. gada ir vērojams samērā vienmērīgs ienākumu pieaugums visās mājsaimniecībās. 2015. gadā, salīdzinot ar 2014. gadu, vislielākais ienākumu pieaugums par 10,6% bija trūcīgākajās mājsaimniecībās, kamēr vidēji valstī ienākumu pieaugums gada laikā bija 7,6%.

EM arī norāda, ka samazinājies dziļai materiālai nenodrošinātībai pakļauto iedzīvotāju īpatsvars - no 16,4% 2015. gadā līdz 12,8% pērn. Kopš 2011. gada vērojama pakāpeniska situācijas uzlabošanās un nabadzības riska samazināšanās tajās mājsaimniecībās, kuru ienākumus galvenokārt veido algota darba samaksa, kā arī ģimenēs ar bērniem. Nabadzības riskam pakļauto bērnu īpatsvars gada laikā ir samazinājies par 4,6 procentpunktiem, sasniedzot 2015. gadā - 18,6%.

Lai gan kopējās nabadzības un sociālās atstumtības rādītāju attīstības tendences norāda uz pakāpenisku situācijas uzlabošanos, tomēr saglabājas nabadzības mazināšanas mērķa sasniegšanas riski. Pirmkārt, liels neformālās ekonomikas sektors, kas atstāj negatīvu ietekmi uz tajā nodarbināto sociālās aizsardzības līmeni sociālā riska iestāšanās gadījumā, ilgtermiņā tas palielina slogu uz valsts un pašvaldību izdevumiem sociālajai aizsardzībai.

Otrkārt, augstais nodarbināto īpatsvars, kas valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas veic no ienākumiem līdz minimālai algai - aptuveni 30% - un kas nākotnē negatīvi ietekmēs viņu ienākumu aizvietojuma līmeni pēc pensionēšanās. Treškārt, augstais mājsaimniecību parādu līmenis, piemēram, patēriņa kredīti, kredīts par mājokli, parāds par komunālajiem maksājumiem, kā rezultātā arī iedzīvotāji ar relatīvi vidējiem vai augstiem ienākumiem var nonākt sociālās palīdzības saņēmēju lokā.

Salīdzinot ar pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvijā ir augsta ienākumu nevienlīdzība, taču 2015. gadā ienākumu nevienlīdzības rādītāji Latvijā ir būtiski uzlabojušies. Džini koeficients 2015. gadā bija 34,5% jeb par 0,9 procentpunktiem mazāks nekā 2014. gadā. Savukārt 20% visturīgāko iedzīvotāju ienākumi bija 6,2 reizes lielāki nekā 20% vistrūcīgāko iedzīvotāju. 2014. gadā tie bija 6,5 reizes lielāki.

Top komentāri

viesis
v
"nabadzības mazināšanas mērķa sasniegšanas riski- otrkārt, augstais nodarbināto īpatsvars, kas valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas veic no ienākumiem līdz minimālai algai - aptuveni 30%... " Interesanta pieeja- zemās algas ir nabadzības samazināšanas mērķa riski.... likās, ka zems atalgojums ir nabadzības cēlonis.......
viesis
v
Runājot par nabadzību, nesen bija publicēts VVF izteiciens, ka latvieši esot pieraduši, ka viss nāk par velti. Latvijas problēma ir citur- ka "viss maksā tik cik maksā", izņemot darbu. Cilvēku darbs Latvijā tiek novērtēts neadekvāti lēti, un tas arī ir galvenais nabadzības cēlonis.
ienākumu nevienlīdzība
i
tas nav normāli, ka visādi gausi un gulbji pelna pāri par 100 000 gadā, kamēr maximas kasiere saņem 300 eiro par smagu darbu., un vēl no saviem nodokļiem maksā algu gausiem un gulbjiem. nenormāla valsts un pilnīgi debīla ekonomikas ministre ar visu savu komandu, jo ja nebūtu ēnu ekonomikas, tad nabadzība valstī būtu vēl lielāka! tikai ēnu ekonomika te vēl notur uz vietas cilvēkus, kas tā būtu aizbraukuši, un pasargā uzņēmējus no badīgā valsts aparāta, kurš ir lielākais visā eiropā!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas