Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

EM: Līdz 2030. gadam Latvijā varētu atgriezties ap 60 % emigrējušo tautiešu

Līdz 2030. gadam Latvijā varētu atgriezties ap 60 % emigrējušo tautiešu, liecina Ekonomikas ministrijas prognozes, vēsta Latvijas Radio.

Lielākais atgriešanās vilnis sagaidāms ap 2020. gadu, kad Latvijas ekonomiskais stāvoklis būs būtiski uzlabojies. Tikmēr nākamo gadu uzdevums ir aktīvi strādāt pie darbaspēka mobilitātes uzlabošanas, reģionālo atšķirību mazināšanas un dzimstības palielināšanas. Par to, kā no Latvijas aizbraukušos atgriezt mājās, otrdien sprieda Labklājības ministrijā.

Statistika par emigrējušo tautiešu skaitu ir visai skarba - pēdējos 10 gados no Latvijas aizbraukuši 213 tūkstoši cilvēku jeb 10% iedzīvotāju. Vidējais aizbraucēju vecums - 32 gadi - tātad cilvēki darbaspējīga vecumā. Par spīti augstajam bezdarbam, darba tirgū viņu jau sāk pietrūkt, norāda Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Otrs variants ir meklēt darbiniekus valstī, ievedot citu tautību strādniekus. Ekonomikas ministrija gan prognozē, ka krīzes periodā aizbraukušie tautieši agri vai vēlu atgriezīsies, un to sekmēs Latvijas ekonomiskā stāvokļa uzlabošanās, skaidro ministrijas eksperts Normunds Ozols. Viņš arī norāda, ka līdz 2030. gadam Latvijā dzīves līmenis būs sasniedzis 72% no Eiropas attīstītāko valstu vidējā rādītāja, un tas varētu būt pietiekoši motivējošs iemesls, lai atgrieztos.

Tomēr vēlme atgriezties dzimtenē Latviešiem ir jau tagad, saka A. Ašeradens. Konkrēti pasākumi, kas valstij būtu darāms tautiešu atgriešanai mājās, uz papīra salikti gan vēl nav. Reemigrācijas atbalsta pasākuma plānu Ekonomikas ministrija plāno sagatavot līdz gada beigām. Tikmēr nevalstiskā organizācija - fonds Laimas zeme - jau sācis rīkoties, izveidojot īpašu interneta vietni, stāsta Laimas zemes pārstāve Agnese Lāce.

Jāpiebilst, ka no visiem aizbraucējiem 100 000 mīt Anglijā, 25 000 Īrijā, 14 000 Vācijā, 20 000 Skandināvijā, savukārt, ASV - 96 000 cilvēku, tajā skaitā vēl kara laikā emigrējušie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas