Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Energoresursu sadārdzināšanās dēļ likvidē SIA Rīgas dārzeņi

Pēc teju 20 gadu darbības tiek likvidēta viena no senākajām un nozīmīgākajām dārzniecībām SIA _Rīgas dārzeņi, ziņo Latvijas radio._

Paši īpašnieki ar Latvijas Radio ierakstā atteicās runāt, jo darbiniekiem šis nav viegls laiks. Lai gan Lursoft dati liecina, ka dārzniecībā strādājuši 70 darbinieki, apgrozījums aizvadītajā gadā uzņēmumam bijis vairāk nekā 1,2 miljoni, bet peļņa ap 130 tūkstošiem latu. Iemesls saimnieciskās darbības izbeigšanai esot energoresursu sadārdzināšanās pēdējos gados, turklāt dārzniecība zemi nomājusi no privātpersonas. Tādēļ īpašnieki jau pērn pieņēma lēmumu likvidēt uzņēmumu.

Asociācijas Latvijas dārznieks un Mārupes siltumnīcu vadītājs Jānis Bērziņš, izrādot audzētavas dēstu siltumnīcu jeb kā pats to dēvē - "dzemdību nodaļu", atzīst, ka līdz hektāram lielajā siltumnīcā jāuztur vairāk nekā 20 grādu siltums, kas ir dārgi un kalpo par kopējo pašmāju siltumnīcu platību samazināšanās iemeslu valstī.


Problēmas "noturēt galvu virs ūdens" dārzeņu audzētājiem sagādā lielā konkurence tirgū, jo Latvijā vāji subsidē šīs saimniecības salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm. Energoresursu sadārdzināšanās nav jaunums un dārzeņu audzētāji arvien pārliecināti, ka palīdzēt varētu arī valsts, ziņo Latvijas radio.

Otra būtiska problēma ir nodokļi, kas liedz darbiniekiem celt algas, jo arī pārdošanas cena neaug. Jaunām saimniecībām šāda situācija nav motivējoša, tādēļ asociācijas vadītājs secina - ja nekas nemainīsies, dārzkopju un siltumnīcu kļūs arvien mazāk, un vietējā produkcija var izzust. SIA Rīgas dārzeņi bija kooperatīva Baltijas dārzeņi viens no 17 biedriem, taču kopējā apgrozījumā sastādīja aptuveni 3%, stāsta kooperatīva izpilddirektors Jānis Bušs.


Jēkabpils rajona siltumnīcu kompleksa SIA Rītausmi īpašniece Valda Bekina mierina, ka bez vietējiem dārzeņiem noteikti nepaliksim, jo pārtika būs iedzīvotājiem nepieciešama vienmēr. Zemniece Latvijas radio skaidroja, ka ekonomiskāka dārzeņu audzēšana padodas arī tiem, kas siltumnīcas modernizē. Tāpat, iezīmējot dārzeņu audzētājiem šobrīd daudzo nelabvēlīgo apstākļu sakritību, aptaujātie zemnieki atgādina, ka 2011.gada E.coli baktērijas skandāls krietni iedragājis tirgu, jo sākotnēji Vācijā par saslimušo un bojā gājušo cilvēku infekcijas avotu uzskatīja dārzeņus. Tādēļ Krievija tirgu aizvēra, Eiropā radās pārprodukcija un dārzeņus nācās tirgot zem pašizmaksas. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe, komentējot SIA "Rīgas dārzeņi" likvidēšanos, stāsta, ka uzņēmums bijis audzētāju topa pirmajā desmitniekā. Vēl vienu iespēju, kā valsts varētu atbalstīt vietējos dārzeņu audzētājus, Gulbe saredz pārtikas iepirkumos skolām, bērnudārziem, cietumiem vai kādām citām valsts iestādēm. Šajos iepirkumu konkursos nebūtu jāvadās tikai pēc lētākā importa piedāvājuma, kā tas ir šobrīd, bet jāizvērtē cenas attiecība pret kvalitāti, kas ļautu arī vietējiem konkursos uzvarēt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas