Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Februārī skolēniem kļūs pieejama aplikācija pāridarījumu ziņošanai

Februārī būs pieejama mobilā lietotne #Neklusē, kurā skolēni varēs ziņot par pāridarījumu un saņemt profesionālu psihologa atbalstu, aģentūrai LETA pavēstīja sociālā projekta #Neklusē līdzautore Marika Andžāne.

Lietotnē skolēni varēs ziņot par pāridarījumu un saņemt profesionālu psihologa atbalstu, kā arī uzzināt vairāk par mobingu un kā to pārtraukt. Andžāne, uzsvēra, ka jāmeklē efektīvs risinājums "šai epidēmijas mēroga problēmai", iesaistoties visiem - skolēniem, skolotājiem, vecākiem un sabiedrībai kopumā.

Viņa skaidroja, ka mobings jeb emocionāla vai fiziska vardarbība skolēnu vidū ir pastāvējusi vienmēr, taču par tā sekām līdz šim runāts maz. "Statistika ir patiesi satraucoša, tāpēc kopā ar psihoterapeitu esam apkopojuši praktiskus ieteikumus, kas var noderēt ikvienam - gan tiem, kam nodarīts pāri, gan arī pašiem pāridarītājiem, lai rosinātu aizdomātos par savu rīcību un tās sekām," pauda projekta līdzautore.

Andžāne atklāja, ka Latvijas skolās mobings ir ļoti izplatīts - ar to saskāries viens no trim bērniem vai pusaudžiem. Arī 2018.gada Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījums rāda, ka Latvija Eiropas Savienības un OECD valstu vidū ir pārliecinoša līdere skolēnu savstarpējās izsmiešanas un vardarbības ziņā.

Pusaudžu resursu centra vadītājs un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atkarību profilakses speciālists Nils Sakss Konstantinovs uzsvēra, ka, ja bērns kļuvis par mobinga upuri - pārmaiņas savā bērnā visātrāk būs redzamas vecākiem. "Ja bērns mājās kļuvis noslēgts, nerunīgs, izrāda pēkšņu nevēlēšanos iet uz skolu, palicis raudulīgs vai tieši pretēji - agresīvs, tās varētu būt pazīmes, ka radušās nopietnas grūtības," uzsvēra speciālists.

Viņaprāt, labākais, ko tādā gadījumā iespējams darīt - iedrošināt bērnu vai pusaudzi runāt. Tāpat esot svarīgi pārliecināties, ka pusaudzim ir pieejami kontakti un interneta adreses, kur konfidenciāli vērsties pēc atbalsta, ja tāds izrādīsies nepieciešams.

Lai savlaicīgi atpazītu mobingu, jānovērtē apkārtējā situācija, uzskata eksperti. Ja viens vai vairāki klases biedri vai citi pusaudži regulāri dara kādam pāri, kā rezultātā rodas fiziskas sāpes vai emocionāls diskomforts, un ja šī situācija turpinās arī pēc lūguma to pārstāt, tās ir pirmās mobinga pazīmes.

Jauniešiem un viņu vecākiem iespējams vērsties pēc palīdzības zvanot uz diennakts uzticības tālruni 11 61 11 vai sūtot sms vai WhatsApp ziņu Pusaudžu resursu centra psihologiem 29 164 747.

Lai skolas kvalitatīvi varētu risināt mobinga situāciju savā skolā, eksperti aicina vecākus, skolotājus un skolēnus aizpildīt Neklusē aptaujas par mobingu skolas vidē atgriezeniskās saites platformā Edurio, kas pieejama visiem platformas lietotājiem līdz 9.aprīlim. Skolas administrācijai un psihologam būs iespēja analizēt mobinga situāciju pa klasēm un salīdzināt ar situāciju Latvijā. Pētījuma rezultāti būs pieejami 2020.gada maijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas