Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Finanšu ministrija skeptiska par Manabalss.lv iniciatīvu samazināt PVN likmi pārtikai

Aktuālākās iniciatīvas līdzdalības platformā Manabalss.lv ierosināts noteikt pazeminātu PVN likmi pārtikai, kā arī 100% valsts kompensāciju medikamentiem, kas nepieciešami C hepatīta ārstēšanai. Abas iniciatīvas savākušas jau vairāk nekā 5000 iedzīvotāju parakstu, taču atbildīgās ministrijas par iniciatīvām izsakās skeptiski.

Iniciatīva, kas aicina noteikt pazemināto PVN likmi pārtikai, šobrīd savākusi gandrīz 5300 parakstu. Savācot nepieciešamo parakstu skaitu, tautas iniciatīva nonāktu Saeimā un notiktu balsojums par grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli".

Latvija, Igaunija un Dānija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās PVN likmes pārtikai nav samazinātas. Ņemot vērā, ka Latvijā lielai daļai iedzīvotāju tēriņi par pārtiku veido trešdaļu no ienākumiem, kas ir ievērojami vairāk nekā citās ES valstīs, iniciatīva piedāvā noteikt pazemināto PVN likmi pārtikai, teikts iniciatīvas pieteikumā.

Skeptiska par šādu ieceri ir Finanšu ministrija (FM), kuras pārstāvis Aleksis Jarockis norāda - PVN likmju apmērs tiešā veidā ir saistāms ar valsts budžeta ieņēmumu apjomu. Taču, ņemot vērā pašreizējās valsts budžeta iespējas, FM ir negatīvi noskaņota pret PVN likmju samazināšanu kādām konkrētām preču vai pakalpojumu grupām.

Samazinātām PVN likmēm atkarībā no apstākļiem var būt pozitīva un negatīva ietekme uz ekonomiku. Pirms pieņemt lēmumu piemērot samazinātās PVN likmes, valstij ir jāapsver, vai ir efektīvāki alternatīvi risinājumi. "Uzskatām, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam un šo iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējošiem pasākumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazināto likmju piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus, proti, saņem mazākus rēķinus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem," sacīja A.Jarockis.

Līdz ar to FM uzskata, ka šobrīd jāvirza tādi pasākumi, kas nodrošina nodokļu sloga pārdali no tiešajiem nodokļiem uz netiešajiem nodokļiem (tajā skaitā PVN), tādā veidā atbilstošāk atbalstot mazturīgos iedzīvotājus. Tāpat A.Jarockis norāda, ka samazinātā 12% PVN pielietošana visai pārtikas nozarei samazinātu PVN ieņēmumus par aptuveni 142 miljoniem latu. Pienam un piena produktiem šī ietekme būtu aptuveni 16,5 miljoni latu.

Savukārt iniciatīva, kurā Manabalss.lv apmeklētāji tiek aicināti parakstīties par 100% valsts kompensācijas noteikšanu medikamentiem, kas nepieciešami C hepatīta ārstēšanai, kopš 2012.gada maija savākusi vairāk nekā 5100 parakstu. Šīs iniciatīvas mērķis ir apturēt C hepatīta izplatīšanos Latvijā, piedāvājot bezmaksas ārstēšanās terapiju inficētajiem cilvēkiem, atgriežot tos darba tirgū, dodot tiem iespēju radīt pēcnācējus, kā arī, novēršot pacientu izceļošanu uz valstīm, kur terapija tiek piedāvāta bez maksas.

Taču Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders par iniciatīvu ir visai skeptisks. Aprēķini liecina, ka, lai veiktu kompensācijas apmēra palielināšanu līdz 100%, nepieciešamais papildu finansējums būtu ap vienu miljonu latu, kas esošā finansējuma ietvaros nav iespējams, teic O.Šneiders.

"Šobrīd valsts kompensē zāles C hepatīta ārstēšanai 75% apmērā. Krīzes periodā kompensācijas apmērs bija samazināts līdz 50%, tomēr pagājušajā gadā tas tika palielināts uz 75%. 2011.gadā hroniska C hapatīta ārstēšanai valsts apmaksājusi medikamentus pacientiem vairāk kā 2,8 miljonu latu apmērā," Dienai.lv skaidroja O.Šneiders.

Šobrīd vērā ņemamu parakstu skaitu savākusi arī iniciatīva, kas piedāvā likuma grozījumus par atlaistas Saeimas deputātu kompensāciju neizmaksāšanu. Iniciatīvas iesniedzēja ir Reforma partija, kura uzskata - gadījumos, kad Saeima tiek atsaukta vai atlaista, Saeimas pilnvaras izbeidzas, jo vēlētāji tautas nobalsošanā ir pauduši neapmierinātību ar tās darbu. Līdz ar to šādā situācijā pabalsta izmaksāšana triju mēnešalgu apmērā nav pamatota.

Tāpat teju 9000 parakstu savākusi iniciatīva par vēlēšanām internetā. Tās iesniedzēji uzskata, ka tautas skaitīšana internetā pierādīja - Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto internetu, lai iespēju robežās ietaupītu savu laiku un visu nodokļu maksātāju naudu. Pienācis laiks atvieglot arī vēlēšanas, referendumus un parakstu vākšanas.

Manabalss.lv ir tautas iniciatīvu platforma, kurā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijas Republikā reģistrētas internetbankas. Platformā ikviens iedzīvotājs var iesniegt kādu ierosinājumu vai ideju iniciatīvas formā, norādot, ko šāda iniciatīva varētu mainīt vai uzlabot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas