Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

FKTK: ABLV bank pašlikvidācijas process var sākties

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalsta ABLV bankas pašlikvidācijas procesa piedāvājumu, otrdien paziņoja FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

Viņš atzina, ka šis jautājums ticis izvērtēts gana ilgi - trīs mēnešus, jo bija nepieciešami dažādi auditi, jāapzina Eiropas institūciju redzējums, tāpat bija nepieciešamas obligātās kontroles saistībā ar bažām par naudas atmazgāšanu ar bankas starpniecību, par ko iepriekš vēstīja ASV.

"Pēc 25 gadu darba, kas tika veltīta šī uzņēmuma veidošanai, ir ļoti grūti teikt šos vārdus, taču esam gandarīti par pieņemto lēmumu. Tas ir labākais iespējamais risinājums šajā situācijā. Vadību bankā pārņem zinoša, profesionāla un neatkarīga likvidatoru komanda, kas darīs visu, lai kreditoru prasības tiktu apmierinātas 100% apmērā. Esam gandarīti, ka process notiks FKTK uzraudzībā, sadarbojoties ar starptautisku auditoru,” uzsver nu jau bijušais ABLV bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Pašlikvidācijas procesa mērķis ir apmierināt visu bankas kreditoru prasības un intereses 100% apmērā. Tā laikā tiks īstenoti dažādi pasākumi, nodrošinot, ka ABLV pilnā apmērā izpilda saistības pret visiem kreditoriem.

ABLV banka paredz, ka līdz 2020. gada beigām būs izmaksāti jau ap 95% no visa noguldījumu apmēra; tai skaitā jau pārskaitītie līdzekļi likumā paredzētās garantētās atlīdzības segšanai. Atlikušo noguldījumu apmēru, kā arī citus kreditoru prasījumus, tai skaitā par obligācijām un pakārtotajām prasībām, plānots izmaksāt turpmākās likvidācijas gaitā. Kopumā paredzams, ka likvidācijas process varētu ilgt aptuveni 5 gadus.

FKTK arī apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus. Atbilstoši tam bankas likvidatoru komandā būtu zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, zvērināta advokāte, Sorainen Latvijas biroja vadošā partnere Eva Berlaus un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. ABLV Bank likvidācijas procesam iepriekš plānoja piesaistīt arī starptautisko auditorkompāniju Ernst&Young, kas iepriekš izvērtēja arī bankas pašlikvidācijas plānu.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam kredītiestādes pašlikvidāciju veic likvidators vai vairāki likvidatori. Pašlikvidācijas plāna izskatīšanas gaitā FKTK ir nodrošinājusi arī bankas ieteikto likvidatoru izvērtējumu atbilstoši prasībām, kādām jāatbilst jebkuras bankas vadībai. FKTK ir guvusi pārliecību, ka visi ABLV Bank pieteiktie likvidatoru kandidāti varēs nodrošināt objektīvu un neatkarīgu lēmumu pieņemšanu, tāpat nav konstatēti esoši vai iespējami interešu konflikti kā šķērslis šo likvidatoru darbībai.

Tuvākajās dienās FKTK sagatavos lēmuma projektu par kredītiestādei izsniegtās licences anulēšanu un iesniegs to Eiropas Centrālajai bankai (ECB). Trīs dienu laikā pēc licences anulēšanas bankas likvidācijas procesa īstenotājiem būs jāpublicē paziņojums par pašlikvidāciju Latvijas Vēstnesī, kas savukārt būs sākums triju mēnešu termiņam kreditoru prasību pieteikšanai.

FKTK uzsver, ka komisija atbilstoši Kredītiestāžu likumam turpinās uzraudzīt ABLV Bank likvidatoru darbību līdz pašlikvidācijas procesa noslēgumam, lai nodrošinātu likumību un kreditoru intereses atbilstoši šajā gadījumā īpaši izveidotajiem kontroles mehānismiem nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, kā arī izvērtēs likvidatoru darbības pārskatus, sekos līdzi procesa norises apstiprinātajam plānam, izskatīs sūdzības par likvidatoru darbību.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš norādīja, ka FKTK padomes šodienas lēmums, kura mērķis ir ABLV Bank likvidācijas gaitā aizsargāt tās kreditoru intereses, ir loģisks iznākums, kas atspoguļo pacietīgu un rūpīgu FKTK ekspertu darbu vairāk nekā trīs mēnešu garumā, kurā nav vietas kļūdainiem pieņēmumiem.

"Tas ir līdz šim nepieredzēts jeb bezprecedenta risinājums Latvijā bankas darbības izbeigšanai. Mēs uzskatām, ka šajā gadījumā no visām iespējamām likvidācijas metodēm tieši kontrolēta pašlikvidācija būs tā, kas nodrošinās FKTK turpmāku iesaisti un nepieciešamības gadījumā arī ietekmi uz notiekošo bankas pašlikvidācijas procesu, t.sk. bankas aktīvu aizsardzību un visu izmaksājamo līdzekļu kontroles, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju šajā procesā. Tāpēc esam padomājuši arī par to, kā vispiemērotākajā veidā tieši šim procesam piesaistīt FKTK pastāvīgu pilnvarnieku komandu "ABLV Bank". Šodienas lēmums parāda to, ka bankas finanšu situācija ir atbilstoša šādam risinājumam, tādējādi sevi ir attaisnojis Latvijā esošais uzraudzības ietvars, kas paredzēja augstākas prasības ārvalstu klientu segmentā strādājošajām bankām," uzsvēra Putniņš.

( pievienotas 3. līdz 5. rindkopas ar ABLV bankas komentāriem)

Top komentāri

L.s.
L
Elvijs Vēbers visai krāšņi aprakstīts grāmatā Tiesāšanās kā ķēķis. Par Grūtupa biroju
Uldis
U
Dzīvot visiem gribas.
teātris
t
Kamēr te likvidē netīrās naudas kāras bankas, Eiropas līderi apmainās ar laipnībām. Francijas prezidents sauc Itālijas rīcību par cinisku. Itālijas iekšlietu ministrs ironizē: nu jā, Makronam ir zelta sirds, Francija divu gadu laikā ir uzņēmusi pat veselus 9 tūkstošus imigrantu [no Itālijas un Grieķijas] (Itālijā ir ieradušies 700 tūkstoši). Itālijas premjerministrs analizē: ja Francija pauž tik skaļus paziņojumus, acīmredzot Francija sekos Spānijas piemēram un ņems nākamo imigrantu kuģi. Makrona partija paziņo, ka Itālijas rīcība izraisa vēmienu. Savukārt Itālijas premjerministra partija sola "atsvaidzināt šī franču šarlatāna atmiņu", atgādinot, ka Francija ir slēgusi robežu ar Itāliju, lai imigranti netiktu Francijā. Spānija kliedz, ka sūdzēs Itāliju starptautiskajā krimināltiesā. Merkele čukst, ka Eiropa vai nu ņems imigrantus, vai nu sabruks (kas to būtu domājis - imigranti ir Eiropas cements).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas