Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FKTK: Atlīdzību izmaksai Trasta komercbankas klientiem nepieciešami 64 miljoni eiro

Lai izmaksātu valsts garantētās atlīdzības licenci zaudējušās AS Trasta komercbankas noguldītājiem, nepieciešami apmēram 64 miljoni eiro, šodien žurnālistus informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Ar FKTK padomes lēmumu šodien bankā iecelti pagaidu pilnvarnieki, kuri sagatavos infrastruktūru, lai varētu veikt garantēto noguldījumu izmaksu klientiem.

Putniņš uzsvēra, ka garantētajiem noguldījumiem varēs izmantot pašas bankas naudu un nebūs nepieciešami Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi vai valsts budžeta nauda. Noguldījumu garantiju fondā pašlaik uzkrāti vairāk nekā 100 miljoni eiro.

FKTK padome šodien konstatēja, ka Trasta komercbankā iestājusies noguldījumu nepieejamība, jo bankai anulēta kredītiestādes darbības licence.

FKTK sola, ka meklēs iespēju sākt garantēto atlīdzību izmaksu pēc iespējas ātrāk. Noguldījumu garantiju likums paredz, ka garantētās atlīdzības izmaksa jāsāk 20 darbdienu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas.

Par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību, vietu un laiku FKTK padome informēs pēc lēmuma pieņemšanas.

No Noguldījumu garantiju fonda tiek izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos. Garantētā atlīdzība attiecas arī uz klientu noguldījumiem Trasta komercbankas filiālē Kiprā.

Izmaksājamā garantētā atlīdzība katram klientam tiks aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos, informē FKTK.

FKTK priekšsēdētājs Putniņš šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja, ka kopumā Trasta komercbankai ir aptuveni 5800 klientu - aptuveni līdzīgs skaits rezidentu un nerezidentu.

Noguldījumi, kas pārsniedz valsts garantētos 100 000 eiro, ir 265 Trasta komercbankas klientiem. No tiem 59 ir Latvijas rezidenti, tostarp 44 privātpersonas un 15 juridiskas personas. Savukārt 206 ir nerezidenti, tajā skaitā 52 privātpersonas un 154 juridiskas personas.

Putniņš pauda pārliecību, ka bankas likvidācijas procesā tiks atmaksāta arī lielākā daļa no tiem noguldījumiem, kas pārsniedz valsts garantēto summu.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma 3.martā anulēja Trasta komercbanka licenci. Komisija rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās un secināts, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas