Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

FOTO: Aitkopība - romantiska un ar izaugsmes potenciālu

Aitas nav grūti kopt, un aitu audzēšana prasa mazāk darba nekā govju vai cūku audzēšana. Lai nodarbotos ar aitkopību, sākumkapitālam nav jābūt lielam, jo nav jāpērk slaukšanas un piena dzesēšanas aparāti, kā tas ir, piemēram, ja grib sākt audzēt govis. Var sākt ar dažām aitām un saimniecību lēnām paplašināt, Dienai stāsta Aigars Kalniņš, kurš par Latvijas tumšgalvēm aitām Kokneses puses saimniecībā Pelavas rūpējas jau trešo gadu un saimnieko kopā ar meitu Agru. Sākotnēji Pelavās bija vien 200 blējēju, bet nu jau saimniecība var lepoties ar 800 četrkājēm.

"Aitkopībai ir nākotne," ir pārliecināts koknesietis un skaidro, ka, attīstoties ģenētiski modificēto pārtikas produktu ražotājiem, bioloģiskās saimniecības, viņaprāt, kļūs arvien populārākas un to produkcija - arvien pieprasītāka.

Zemkopības ministrijas (ZM) dati liecina, ka pēdējos gados aitkopības nozare attīstās. To apliecina aitu skaita palielināšanās, ko pozitīvi ietekmē pieaugošais pieprasījums pēc augstvērtīgas aitas gaļas gan vietējā, gan ārējā tirgū, kā arī dzīvu aitu eksports uz Eiropas Savienības (ES) valstīm. Sākotnēji aitkopības nozare bija orientēta galvenokārt uz vilnas ražošanu un aitu gaļa tika uzskatīta par blakusprodukciju, turpretim tagad par pamatprodukciju kļuvusi tieši aitas gaļa. Turklāt ZM ir pieņēmusi lēmumu no 2015. gada ieviest īpašu atbalstu aitkopības nozarei, lai stimulētu kvalitatīvas aitas gaļas ražošanu. Tiesa gan, paredzētie atbalsta nosacījumi vēl saskaņojami ar Eiropas Komisiju.

Ir vēl kāds būtisks aspekts, kas visnotaļ labi raksturo aitkopību - tā ir ļoti romantiska padarīšana. It sevišķi, ja saimniecība un tās rīcībā esošās pļavas 100 ha platībā atrodas starp trim upēm, kuras satek kopā, - Pērsi, Pelavu un Rēciju. Te ir gan krūmaini upes ieloki, gan iekoptas zāļainas ganības, ir arī purvainas teritorijas, kurās lekna zāle nevēlas augt. Pārstaigājot Pelavu saimniecības plašumus, pārņem nesteidzīguma izjūta - dabā elpo miers, arī aitas ir rāmas, un jāpiekrīt Aigara Kalniņa vārdiem: "Man te dikti patīk. Romantiska vieta." Viņš gan pēc brītiņa piebilst: "Nav nekāda vaina, vai ne? Tikai naudu nevar nopelnīt." Redzot manu izbrīnu, viņš nosmej: "Nu nevar gan! Nepārtraukti jāiegulda - tehnikā, aploka labošanā. Lūst stabiņi, drātis arī salūst, jāiegulda un atkal jāiegulda... Esmu sapratis, ka nekad nebūs tā, ka ieguldījumi reiz beigsies. Tomēr esam gandarīti, ka saimniekošana nenes zaudējumus. Kad būs tā, ka no aitu audzēšanas vien varēsim arī iztikt, tad savu pamatdarbu celtniecībā metīšu pie malas. Domāju, ka arī bērni, saskatot perspektīvas, labprāt nodarbotos ar aitkopību, bet pagaidām tikai no aitkopības dzīvot nevar, ir risks nomirt badā." Vaicāts, vai valsts atbalsts zemniekiem ir pietiekams, aitkopis noteic: "Vairāk nevar gribēt. Atbalsts ir labs. Man saimniecībā vēl pat nebija aitu, kad jau, pateicoties ES projektiem, ieguvām naudu kūts celtniecībai. Tas bija milzu atspaids, lai vispār sāktu saimniekot."

Par aitkopības nozari aktīvu interesi izrādot arī ārvalstu uzņēmēji, Dienu informē Zemkopības ministrijā, bet arī ārvalstu uzņēmējiem jāatzīst realitāte - tāpat kā daudzām citām lauksaimniecības nozarēm, arī aitkopībai, lai tā būtu ienesīga, ir nepieciešami lieli ražošanas apjomi.

Plašāk lasiet Ingas Zalvietes rakstā Vilina par 50-70 centiem kilogramā ceturtdienas, 17.jūlija, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas