Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Daugavas ledu spridzinās arī piektdien

Daugavas ledus spridzināšanas darbi pie Pļaviņām Bebrulejā vēl notiek un turpināsies arī rīt, pavēstīja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Normunds Stafeckis. Joprojām turpinās izlūkošanas darbi Lielupes grīvā, lai izpētītu iespēju ledu spridzināt, jo vispirms skaidri jāsaprot, "kas tur ir apakšā".

Tāpat vēl tiekot pētīta iespēja spridzināt arī Ventas ledu, jo izveidojies ledus sastrēgums Zlēku pagastā. Jebkurā gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums spridzināt Lielupes grīvu vai Ventu, tas notikšot rīt. Šodien pabeigti spridzināšanas darbi pie Ķekavas Krogsilā. Bārtā situācija ir normalizējusies.

Ka ledus spridzināšana uz Daugavas varētu turpināties arī piektdien, pieļāva Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes komandieris Ints Sēlis. Lai saspridzinātu ledu 1600 metrus garajā Daugavas posmā, pēc I.Sēļa aplēsēm, vajadzēs vismaz 10 sprādzienus.

Diena bija klāt trīs sprādzieniem, kuri šorīt nesakustināja monolīto ledus masu uz Daugavas. Lai to sakustinātu, nepieciešami vairāki sprādzieni un spridzināšans regularitāte – ik pēc 40 minūtēm. Trešais sprādziens ledus masu uzmeta virs koku galotnēm, novēroja Diena Bebrulejā pie Pļaviņām.

Tā kā ledus spridzināšanu Nacionālie bruņotie spēki sen nav veikuši, operācijas vadītājs no NBS puses pulkvedis Igors Rajevs prognozēja, ka darbi ritēs līdz vakaram.

Bebrulejā pie Pļaviņām uz ledus spridzināšanas operāciju bija sabraukušas daudzas augstas amatpersonas, kas atrodas drošā vietā uz tāda kā plato, lai varētu redzēt notiekošo. Te atrodas iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), Jēkabpils mērs Salcevičs, VUGD priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis, policijas amatpersonas. Vietējo ziņkārīgo vērotāju ir maz, lielākoties drošā vietā uzturas amatpersonas un žurnālisti.

Uz Daugavas ledus aktīvi darbojās NBS un VUGD ļaudis, kuri ar tādu kā drošības dēli nodrošināja spridzinātājus, lai tad, ja ledus lūzt, cilvēkus var izglābt.

No Bebrulejas Jēkabpils virzienā 1,5 km garumā saurbti caurumi, kuros ievieto plastikāta sprāgstvielas. Vienā caurumā ievietotās sprāgstvielas svars ir 4 kg. Sprāgstvielas no āliņģa uz āliņgi savieno ar vadiem un, izmantojot elektrodetonāciju, uzspridzina.

Kā pastāstīja I.Rajevs, kopumā te darbojas 85 cilvēki, lielākoties karavīri un zemessargi, kuri uzmana, lai nepiederoši cilvēki nenonāktu uz ledus.

Ledu spridzina vietā, ko uzskata par šaurāko uz Daugavas un kur regulāri veidojoties ledus sastrēgumi. Te ir dolomīta rags, kurš palicis Daugavas gultnē un mēdz aizkavēt ledus iešanu. Šā raga dēļ arī notiek ledus spridzināšana, lai neveidojas ledus krāvumi.

I.Rajevs arī pastāstīja, ka šī operācija savā ziņā ir unikāla – tāda nav darīta ilgu laiku. Pirms tam līdzīga ledus spridzināšana notikusi 1997.gadā un 2000.gadā.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ŪDENS LĪMENIS JĒKABPILĪ

Ūdens līmeni Daugavā Jēkabpilī pie tilta var redzēt šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas