Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FOTO: Lestenē godina latviešu leģionā kritušos

Katru gadu Otrajā pasaules karā kritušie latviešu leģiona karavīri tiek godināti arī Lestenes Brāļu kapos, kur šogad pulcējās ap 1000 cilvēku par spīti mainīgajiem laika apstākļiem, kad saulaini brīži mijās ar sniegputeni un stipru vēju.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, Latviešu nacionālo karavīru biedrības priekšsēdētājs Edgars Skreija aicināja godināt kritušos karavīrus un atgādināja, ka Brāļu kapi ir izveidoti ar Daugavas vanagu atbalstu par tautas ziedojumiem un arī valsts investīcijām. Lestenes Brāļu kapos ir pārapbedīti 1122 kritušie, bet vēl daudzu tūkstošu karavīru vārdi ir iegravēti piemiņas sienā. Pie daudzu uzvārdiem sienā un uz piemiņas plāksnēm bija novietoti cilvēku atvesti ziedi.

Kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) piemiņas brīdī teica, ka Latvijai nelojāli spēki sagroza mūsu vēsturi un apmelo dzīvi palikušos karavīrus, "pret ko mēs varam un drīkstam iestāties". Ministre arī nolasīja fragmentu no kritušā karavīra Ērika Jaunkalnieša dienasgrāmatas, kas bija rakstīts īsi pirms viņa nāves.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs (Tukuma pilsētai un novadam) teica, ka katram no kritušajiem, kuru vārdi ir lasāmi piemiņas plāksnēs un iegravēti uz piemiņas sienas, ir šāds savs stāsts. "Šos stāstus liekot kopā, var saprast mūsu tautas vēsturi," teica Šulcs.

Piemiņas brīdī piedalījās bijušie leģionāri, daudzu kritušo karavīru tuvinieki, kā arī politiķi — pārsvarā deputāti, kuri uz Lesteni ir braukuši katru gadu. Viņu vidū bija gan Eiropas Parlamenta deputāti Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere (Vienotība), gan bijušie Saeimas deputāti Dzintars Jaundžeikars, Oskars Grīgs un citi kādreizējie un tagadējie politiķi. 

Ļoti plaša pārstāvniecība bija Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!–TB/LNNK, kura to nodemonstrēja, visi kopā dodoties nolikt ziedus kopā ar apvienības līderi Raivi Dzintaru, kurš teica: "Valsti nevar izcīnīt vienu reizi. Savu valsti katru dienu ir jāizcīna no jauna ar pārliecību, ka mēs esam uzvarētāju tauta."

Uzstājās arī pārstāvji no Daugavas vanagu organizācijas, kā arī mācītājs Guntis Kalme, kurš atgādināja, ka Saeima 1998.gadā pieņēma Deklarāciju Par latviešu leģionāriem Otrajā pasaules karā, tāpēc viņš vēlētos dzirdēt no valdības, kā tā tiek pildīta.

Lestenes Brāļu kapu ansambli sāka veidot 90.gadu beigās. Organizācija Daugavas vanagi ir vienojusies ar Tukuma novada domi, ka pašvaldība pārņem kapu ansambļa aprūpi. Tukuma novada priekšsēdētājs Juris Šulcs Dienai sacīja, ka šo piemiņas vietu apmeklē ļoti daudzi cilvēki — ne tikai kritušo tuvinieki, bet arī skolu jaunieši ar autobusiem. Atšķirībā no citiem gadiem šogad jaunu cilvēku ir bijis mazāk, taču pasākuma dalībnieku skaits ir līdzīgs kā citugad. Tāpat kā katru gadu arī šogad tajā dziedāja karavīru koris Tēvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas