Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

FOTO: Mini zoodārza Ķekaviņas līči saimnieks sola vietu atrast ikvienam dzīvniekam

Ziedošs, zaļš pavasaris pie klusi burzguļojošas Ķekaviņas upes - tādā ierāmējumā nofotografējam uzņēmēju, Ķekavas domes priekšsēdētāja vietnieku sociālajos jautājumos, dabas mīļotāju Igori Malinausku ar monas pērtiķmeiteni (Cercopithecus mona) Simonu rokās. Igoris saka: "Ar Simonu sākās mans mini zoodārzs Ķekaviņas līči, kuru pamazām turpinu iekārtot."

Uz kuģa netika

Ar mazajām melnajām rociņām pērtiķiene apskauj drauga kaklu, ilgi skatās viņam acīs, noņem ziedlapiņu no uzvalka piedurknes. Igoris noglauda Simai galviņu un klusi saka: "Saulīte mana!" Pirms deviņpadsmit gadiem abu tikšanos noteica nejaušība. Igoris atceras: "Man viņu pārdeva kāds jūrnieks. Kapteinis to puisi nelaida uz kuģa, sak - šķiries no tā mērkaķa vai paliec krastā! Simona toreiz vēl nebija pat gadu veca. Samaksāju jūrniekam četri simti dolāru un pārvedu Simu uz Ķekaviņas līčiem."

Sākumā pērtiķiene bijusi kaprīza un nesavaldīga: "Ja slikts garastāvoklis, pa gaisu lidoja vāzes, trauki, plīsa aizkari, daudzas lietas vienkārši tika sagrauztas. Tagad Sima dzīvo savā mājiņā un katru dienu gaida mani ciemos. Viņa ir vecmeita. Sākumā gribēju pērtiķmeitiņai atrast draudziņu, bet visus puikus viņa trieca prom. Mani sargā kā acuraugu."

Bērnībā Sima bija slimīga, pāris reižu smagi sasaldējās un tika izcelta gandrīz jau no aizsaules. Tagad esot ņipra. Igoris aizraujas ar motocikliem. Braucienos Simona bieži tiek ņemta līdzi: "Apģērbju meiteni, ielieku viņai bikšelēs pamperus, Sima ielien man azotē, un vējš mums svilpo gar ausīm!"

Abi mīl pastaigas mežā - Simona izlēkājas pa kokiem, izskrienas pa pļavām, noķer kādu vaboli un skriešus pie saimnieka - varbūt nogaršosi šo? Ledusskapī Simonas dzīvoklītī salikti avokado, apelsīni, mandarīni, bet visgardākais taču ir paša nomedītais.

Simona ir legāls kolekcijas pārstāvis, viņa ierakstīta Latvijas savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas reģistrā.

Pietiks vietas arī lācim

Igoris sirdī esot Latvijas lietuvietis. Ķekavā viņš apmeties 1992. gadā. Ap saimniecību ir liels mežs, domājis - kāpēc to neizmantot? Ķekaviņas līčos pašlaik mīt ap četrdesmit dzīvnieku. Tas - bez putniem, trušiem un citām mazajām radībām: "Es pilsētā smoku nost. Dzīvnieki ir mans vaļasprieks. Gandarījums, kad atbrauc ģimenes un bērni redz dzīvu cūku, trušus, vistas, fazānus, aitas un kaziņas un saprot, ka olas neražo veikalā. Tas nav kino, tā ir reālā dzīve!" Cūku aplokā Igoris norāda uz melnu ruksi: "Drīz pēc Simonas pie manis nokļuva šī minicūciņa, kuru nosaucām par Katju. Viņu atrada Rīgā miskastē. Kāds laikam iedomājās, ka minicūka svērs 5 kilogramus! Katja ir gudra, tīrīga, sabiedriska."

Igorim žēl, ka neizdevās atveseļot pitonu no Ulbrokas, kuru cilvēki nebija pareizi barojuši. Toties šeit nonākušos izvārgušos zirgus izdevās atkopt. Kad tiem saulē sāka laistīties sāni, saimnieki prasīja atpakaļ.

Redzot Igori tuvojamies, dzīvnieki aplokos nāk pretī, snaikstās pēc garduma. Igoris brīdina netuvoties strausiem - šie esot nervozi, bet spēriens ar kāju tik spēcīgs, ka salauž pat aploka pamatīgo stabu!

Ķekaviņas līči ir īsta lauku sēta, kur valda dabiska kārtība un ierasts dienas ritms. Igorim dzīvnieki ir ģimenes locekļi, saka - pats pie galda neapsēdīsies, kamēr dzīvā radība nebūs paēdusi. Ar gadiem krājas zināšanas par dzīvnieku aprūpi: "Tagad internetā dažādos portālos var sameklēt atbildi uz jebkuru jautājumu. Tepat Dālderos laba veterinārā klīnika, cieši kontakti nodibināti ar Rīgas Zooloģisko dārzu."

Četrkājainie un spārnotie iemītnieki vairojas tur, kur tie labi jūtas. Pašlaik kūtiņā tiek pieskatīta ēzelīša Apollo sieviņa, kura šajās dienās laidīs pasaulē pēcnācēju. Igoris šķendējas par slinkajiem tītariem, kuri olas izdēj, bet perēšanu uztic inkubatoram! Aplociņos rosās dažādu šķirņu vistas un gaiļi, aiz žogiem skraidelē jenoti un jenotsuņi, dzeloņcūka, top mājiņas baibakiem jeb murkšķiem, pavasara saulīti bauda pundurkaziņas un aitas. Kur vien veries, visur rit dzīva rosība. Igoris Malinausks smej: "Jūs Dienā rakstījāt, ka Lapmežciemā nav kur likt lāci. Lai Aivars Ritenieks ved viņu šurp! Uzcelšu zvēram labu māju, dzīvos dziedādams! Te vietas pietiek visiem!"

Ja nav iespēja turēt lūsi, dambriedi vai degunlācīti mājās, tas taču nenozīmē, ka man tāds nevar būt Ķekaviņas līčos, vai ne? Igoris piedāvā cilvēkiem vai uzņēmējiem kļūt par krustvecākiem kādam izraudzītam dzīvniekam, palīdzēt uzcelt krustbērnam skaistu mītni. Labo darbu apliecinās plāksne pie mītnes. Izlemsiet atbalstīt, zvaniet Igorim Malinauskam - tālr. 29971777.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas