Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Veideļu saimniece: no šodienas dzīvojam uz salas

«Vakar vēl varējām iebraukt mājās, bet no pirmdienas rīta dzīvojam uz salas,» stāsta Sidrabenes pagasta Veideļu saimniece Anita Sproģe, kuras ģimene paliem ir sagatavojusi pārtikas un medikamentu krājumus. Par sievieti raksta portāls zz.lv. Pagastā “uz salām” palikušas desmit mājas. Applūdušas ēkas ir arī Glūdas un Zaļenieku pagastos un slēgts arī abu pagastu centrus savienojošais autoceļš.

Vairākās vietās neizbraucami ir arī mazie pagastu ceļi.Pagājušajā naktī par apmēram četriem metriem cēlies Lielupes līmenis augšpus Staļģenes tilta. No krastiem izkāpusī upe appludinājusi piebraucamos ceļus apmēram desmit mājām, taču pašas mājas nav applūdušas un arī iedzīvotāji neesot apdraudēti.Portāls ziņo, ka svētdienas pēcpusdienā Mūsā un Lielupē sācis iet ledus un upē izveidojies ledus sablīvējums. Problēmas rada arī mazās upītes un strauts.

Glūdas pagasta iedzīvotāji portālam stāstīja, ka strauts, kas ietek Tērvetes upē, esot par mazu, lai novadītu laukos kūstošo sniegu. Bērzes pagastā pārplūdusi arī Ālavas upe, kuru netālu no Šķibes šķērso Jelgavas – Dobeles šoseja. Ūdens izkāpis no upes krastiem vietām pat kilometru platā joslā. Mājas neesot apdraudētas, bet, ja ūdens  līmenis pacelsies vēl par metru, tad varētu pārplūst Jelgavas – Dobeles šoseja, domā vietējie.

Valsts glābšanas un ugunsdzēsības dienesta (VUGD) pārstāve Inga Vetere apstiprina - Lielupe izgājusi no krastiem aptuveni 1,5- 2 metru robežās, tomēr situācija neesot kritiska. Sidrabenes pagastā applūduši pievadceļi, apdraudēti 19 cilvēki, kuri mitinās 10 Sidrabenes pagasta mājās.

Dzīvojamām ēkām ir appludināti piebraucamie ceļi, tomēr pašas mājas ir drošībā, stāsta Ozolnieku novada domes izpildirektors Pēteris Veļeckis. “No plūdiem šīs mājas cieš katru gadu. Iedzīvotāji ir informēti, kā rīktoies kritiskā situācijā. Apdraudējuma gadījumā mēs cilvēkus evakuēsim.”

I.Vetere informēja, ka VUGD šobrīd izbrauc uz plūdu apdraudēto vietu, lai novērtētu situāciju klātienē. Apdraudētās vietas ar vietējo pašvaldību palīdzību apseko divreiz dienā.

Iepriekš tika spriests, ka Lielupē būs nepieciešama ledus laušana, kas varētu izmaksāt 38,6 tūkstošus latu. 18.martā Latvijas Pašvaldību savienība nolēma naudu pieprasīt no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. “Lai gan situācija vēl nav kritiska, ledus laušana ļautu izvairīties no plūdiem. Ja lejtecē ledus būs izlauzts, tad tas varēs brīvi plūst nevis veidot sablīvējumus tiltu tuvumā,” teica P.Veļeckis. 

Gatavojoties iespējamajiem plūdiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina lopu īpašniekus laikus sagatavot barības un ūdens rezerves mājlopiem. Tāpat dienests atgādina, pārbaudīt rezerves elektroenerģijas avotos un pārvietojamās slaukšanas iekārtās, kā arī izvērtēt dzīvnieku evakuācijas iespējas.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas