Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Fotografējot nejauši atklāj Latvijai jaunu smecernieku

"Kad fotografēju, īpaši neiespringu, – domāju, ka tā ir kāda no ģints sugām, no kurām dažas pat uzskata par kaitēkļiem. Taču mājās, cenšoties noteikt sugu, izrādījās, ka tā ir jauna Latvijai," stāsta dabas fotogrāfs Uģis Piterāns, kurš pirms dažām dienām, fotografējot dažādus kukaiņus, nejauši nobildējis Latvijai jaunu vaboli – smecernieku Magdalis phlegmatica.

Šo apmēram puscentimetru garo vabolīti U.Piterāns redzēja meža izcirtumā Ķekavas novadā netālu no Olaines. "Vēl pagājušogad tur bija mežs," viņš atceras. Smecernieks atradās uz jaunas priedītes, tiesa, fotosesijai U.Piterāns viņu pārcēla uz lapas, lai labāk izceltos. Tagad fotogrāfs nedaudz nožēlo, ka vabolīti turpat atstāja. Būtu tad zinājis, ka tā ir jauna suga Latvijā, būtu ņēmis līdzi, viņš saka.

Mājās viņš pēc fotogrāfijām centies precīzi noteikt sugu. U.Piterāns savā blogā raksta: "Jauki - veru vaļā Latvijas vaboļu sarakstu - tur tādas sugas nav. Paliku domīgs. Vēlreiz reizes piecas izbraucu caur noteicējam - izmēģināju dažādus alternatīvos ceļus, bet tie galīgi neatbilda. Galvenā šīs sugas atšķirība no citām līdzīgām sugām ir acis - citām acis ir "normālas", ja tā var teikt, bet šim tās ir lielas, izvirzītas un izteikti "lien ārā" no kopējās galvas kontūras." Tad  viņš pamanījis, ka šī kukaiņa segspārnu rindstarpās ir divas trīs jauktu punktu rindas, taču citām līdzīgām sugām ir vai nu viena, vai divas.

Fotogrāfijas U.Piterāns nosūtījis vaboļu pētniekam Dmitrijam Teļnovam, viņš savukārt pārsūtīja vēl citiem speciālistiem. Atnācis apstiprinājums, ka šis ir Magdalis phlegmatica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas