Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Frī un cīsiņus skolās plāno pasludināt par aizliegtiem

Frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm, līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu kafejnīcām «padzina» pārsaldinātos dzērienus un čipsus, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Jaunu valdības noteikumu projektu izstrādā Veselības ministrija (VM) un septembra beigās to plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmē. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas.

Jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. «Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uztura vērtība - cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,» stāsta Ilze Straume, VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja.

Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. Tie varētu būt desu izstrādājumi, frī kartupeļi, kečups, majonēze. Noteikumi attieksies uz visu klašu skolēniem, ne tikai uz pirmklasniekiem, attiecībā uz viņiem šādi noteikumi jau ir spēkā. Noteikumus valdība varētu skatīt šā gada beigās.

Izpētīts, ka piektajai daļai Latvijas pirmklasnieku ir liekais svars, bet desmitajai daļai - nepietiekams svars. I. Straume saka - aptaukošanās problēma var rasties, ja bērns, kurš skolā nav pilnvērtīgi paēdis, pēc pusdienām saēdas našķus. VM rekomendēs ieteicamos produktus skolu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas