Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gada inflācija augustā - 1,7%

Vidējais patēriņa cenu līmenis augustā, salīdzinot ar šā gada jūliju, samazinājās par 0,3%.
Augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 1,7% augstāks, šodien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Precēm cenas pieauga par 1,7%, bet pakalpojumiem - par 1,8%.

Precēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. 2011.gada augustā, salīdzinot ar 2011.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām augustā bija cenu kritumam pārtikai, apaviem, alkoholam un tabakai, kā arī cenu kāpumam transportam, veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un mājokļa uzturēšanas izdevumiem.

Pārtikas cenām lielākais samazinājums bija kartupeļiem un dārzeņiem - par 16,7%, ko galvenokārt veidoja jaunās ražas nonākšana tirgū. Cenas samazinājās arī augļiem - par 3,9%, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem - par 0,9%, maizei un graudaugu izstrādājumiem - par 0,1%.

Savukārt dārgākas kļuva zivis un zivju izstrādājumi - par 1,1%, gaļa un gaļas izstrādājumi - par 0,6%, pārējie pārtikas produkti - par 0,5%, tēja un kafija - par 0,1%, cukurs un saldumi - par 0,1%.

Apģērbu un apavu grupā nozīmīgākais cenu kritums bija apģērbiem par 0,8% un apaviem par 7,3%, ko veicināja sezonas preču izpārdošana.

Mājokļa uzturēšanas izdevumi augustā palielinājās par 0,2%, tajā skaitā cenas pieauga mājokļu īres maksai - par 1% un cietajam kurināmajam - par 1,1%.

Cenas samazinājās alkoholiskajiem dzērieniem - par 2,1%, ko galvenokārt ietekmēja atlaides lielākajos veikalu tīklos. Lētāks kļuva alus - par 3,8%, vīns - par 1,1% un stiprie alkoholiskie dzērieni - par 0,8%.

Vidējais cenu līmenis palielinājās degvielai - par 5%, tajā skaitā 95.markas benzīnam - par 4,7% un dīzeļdegvielai - par 6,3%. Toties aktīvās sezonas noslēguma akciju ietekmē cenas kritušās velosipēdiem - par 3,4%. Pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,2%.

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9%, kur medikamentiem un uztura bagātinātājiem cenas palielinājās par 1,7%, bet par 2,2% lētāki kļuva sanatoriju pakalpojumi.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,1%. Šis rādītājs salīdzina pēdējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni.

Kā ziņots, jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 2%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot ar šā gada jūniju, samazinājās par 0,5%. Precēm cenas saruka par 0,7%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 0,1%.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem līdz jūlijam gada inflācija ik mēnesi samazinājās kopš 2011.gada augusta, kad tā bija 4,7%. Augustā gada inflācijas rādītājs bija tāds pats kā jūlijā - 1,7%.

Kopš 1998.gada augstākais patēriņa cenu kāpums gada griezumā tika reģistrēts 2008.gada maijā - 17,9%. Savukārt no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada augustam ik mēnesi gada griezumā tika reģistrēts cenu kritums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas