Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gada spārnotajam teicienam piedāvā Giela zīmju vērojumus, savārstījumiem - Šuplinskas stāstu

2019.gada spārnotā teiciena titulam piedāvāts uz īsu brīdi Latvijas Televīzijas (LTV) vadītāja amatā ieceltā Eināra Giela novēroto zīmju apraksts, savukārt savārstījumu vidū ir arī izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas stāsts par "Pandoras lādi",

Kā aģentūru LETA informēja akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" organizatori, pieteikumus dažādajām konkursa kategorijām rīkotāji pieteikumus saņem visu gadu - pirmie priekšlikumi saņemti jau 2019. gada janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

Akcijas rīkotāji aizvien gaida iesūtījumus salīdzinoši nesen ieviestā kategorijā "gada savārstījums", kas ir dīvainākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2019.gadā, arī amizantas kļūdas un divdomības, kas rodas pārrakstīšanās, pārteikšanās vai nezināšanas dēļ.

Šajā kategorijā ir ziņās un komentāros atrasti izteikumi, piemēram, "šodien sadarbības vizītes ietvaros KNAB apmeklēja Rīgas mēra kabinetu un māju", "kad nav cūkai druvas, tad nav", "nevajadzētu atļaut internātā rakstīt tādas lietas kā svarīgas ziņas", "dziesma veltīta manai bijušajai topošajai sievai", "statistika liecina, ka sirds slimību pacienti gados kļūst arvien jaunāki", "bērni nākuši klajā ar ķeizargrieziena palīdzību", "augsta atbilstības sajūta", "man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!" un citi.

Akcijas autori skaidroja, ka iedzīvotāji aizvien aktīvi piedāvā dažādus jaunvārdus. Šogad ieteikts radīt vārdu "buklatūra" - bukleti, kuriem jau no paša sākuma vienīgais jēdzīgais lietojums ir būt par makulatūru, arī "influencefalīts" - tas, par ko pārvērties tīkla mārketings.

"Gada vārdam derētu būt tādam, kas 2019.gadu apzīmogo un ļauj ierakstīt vēsturē –- tādam, kas ne vien rāda, kas īpašs noticis, bet ir arī vārds, kas latviešu valodā stiprs. Tagad mums ir "valstsgriba", "vienvērtīgs" u.c. Tomēr tepat sevi piesaka arī "tīkšķis" - jau labu laiku latviešu valodā neērtās "laikošanas" vietā," skaidroja pasākuma pārstāvji.

Gada nevārds lielākoties saistās ar to, ko dzirdēt un lietot negribas, kas griež ausīs ne vien kā lieks un greizs ievazājums no svešvalodām, bet arī lietojuma ziņā. Tādu vārdu vidū ir, piemēram, "publiskie sabiedrības elementi", "kompotence", "sankcionēts", kas lietots ar nozīmi "pakļauts sankcijām", nevis "apstiprināts, leģitīms", arī "stāvdrāzis" kā "skrejritenis", "deguna aizlikums" un citi.

Spārnots teiciens ir tāds, kas "aizgājis tautās", norādīja akcijas autori, piebilstot, ka biežāk tāds nāk no reklāmas vai politikas laukiem. Spārnoto teicienu kategorijā piedāvāts LTV valdes kandidāta cerīgais teiciens "Šorīt redzēju saullēktu, monētu un stārķi!", kā arī kādas personas teiktajam: "Katrai kļūdai ir vārds un uzvārds".

Priekšlikumus konkursam vēl var iesūtīt līdz 10.janvārīm. Aptauja noslēgsies ar preses konferenci janvāra nogalē Rīgas Latviešu biedrības namā.

Aptauju rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai nevar gadīties, ka mehāniski pieliekot pie algas... tas "Pandoras lādes" efekts arī rodas?
no problem
n
Nu bet labi vēl, ka cilvēciņš jēdzienu Pandoras lāde no jau zūdošās civilizācijas atcerējās. Kārtīgs latviešu nahlosis 15- 25 vecuma vēlajā bērnībā to dzirdējis jautātu - a čo eta par haštegu, bļ.
Vyu
V
Te tāda memme-tūdalu bomži.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas