Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Gaišreģis

Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā no 29. jūlija leģendārā latviešu kinorežisora Jura Podnieka filma Mēs. To demonstrēs piecus vakarus pēc kārtas pulksten 19.30. Iespējams, lai izpirktu zināmu parādu. Tas ir paradokss, saka Antra Cilinska, Jura Podnieka studijas vadītāja, jo Podnieka filma Mēs ir demonstrēta gandrīz visu pasaules lielo valstu televīzijās, saņēmusi Karalisko britu televīzijas balvu.

Iespējams, tieši Juris Podnieks ir pazīstamākais latviešu kinorežisors pasaulē. Cilvēkiem, kuriem pāri četrdesmit, viņš ir leģenda, varonis, simbols. Jaunākā paaudze, iespējams, pat nezina vienu no cilvēkiem, kas sagrāva Padomju Savienību. Jo superlielvalsti, kas astoņdesmito sākumā vēl šķita mūžīga, sagrāva tādi kā Juris Podnieks. Drosmīgi, talantīgi un gaišredzīgi cilvēki, kas nebaidījās teikt patiesību nedaudz pirms citiem.

Šis «pirms» ir ļoti nozīmīgs. Pēc tam visi bija drosmīgi, bet kādam vajadzēja būt «pirms». Filma Mēs bija domāta mazzinošajai Rietumu auditorijai 1989. gadā. Cilvēkiem, kuri nebija bijuši, nebija dzīvojuši, kuri nepazina Padomju Savienību. Paradoksāli, bet tāpēc tā ir ļoti piemērota jaunajai Latvijas paaudzei. Cilvēkiem, kuri ir piedzimuši vai uzauguši pēc PSRS sabrukuma, kuri nav redzējuši totalitārismu, bet nav redzējuši arī īstu demokrātijas dzimšanu, īstas manifestācijas un īstu atmodu. Vērtības, kuras tika atmodinātas tolaik, bet kuras ir iesnaudušās tagad, ir tās pašas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas