Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Godina medicīnas māsas

Apbalvotas enerģiskākās, laipnākās un atsaucīgākās pacientu aprūpētājas.

Jau trīspadsmito gadu norisinājās akcija Meklējam sirdsmāsu, kuru sadarbībā ar laikrakstu Diena rīko Nākotnes atbalsta fonds, un tās noslēgumā 27. martā Valsts prezidents Egils Levits un akcijas patronese Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite Rīgas pilī sveica sirsnīgākās, darbīgākās un jaukākās medicīnas māsas, kā arī īpaši godināja medicīnas māsas, kuras bija aktīvi iesaistītas Covid-19 pacientu aprūpē.

Pacienti novērtē saņemto emocionālo atbalstu

Akcijas Meklējam sirdsmāsu mērķis ir aicināt pacientus un kolēģus nominēt balvai sirsnīgākās un atsaucīgākās medicīnas māsas, kas nerimstoši, uzcītīgi un rūpīgi sniedz atbalstu pacientiem gan ārstēšanas, gan aprūpes posmos. Šogad akcija norisinājās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS), Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Balsojot par māsām, viņu aprūpētie pacienti un to tuvinieki balsošanas anketās dalījās ne tikai ar novērtējumu, bet arī atzinīgiem un sirsnīgiem vārdiem, piemēram: "Sirsnīga, izpalīdzīga un ārkārtīgi apzinīga māsa. Ļoti zinoša un ir informēta par jaunākajām aktualitātēm!"; "Ļoti izpalīdzīga māsa, vienmēr atbildēs laipni un mīļi, neatkarīgi kāda stresa situācija, ļoti profesionāla!"; "Jebkurā brīdi, pat nakts vidū, mierinās un turēs pacienta roku." Kādai māsai komentāra vietā salikta sirsniņu rinda.

"Šī akcija ir pateicība jums par sniegto atbalstu cilvēkiem veselības atgūšanā. Jūs esat demonstrējušas augstu profesionalitāti. Līdzās tam jūs esat bijušas cilvēciski iejūtīgas pret pacientiem. Tas pacientu emocionālajai labsajūtai ir ārkārtīgi svarīgi. Jums patiesi pienākas mūsu visu pateicība un atzinība," teica Valsts prezidents Egils Levits akcijas Meklējam sirdsmāsu noslēguma pasākumā, kas pēc divu gadu pārtraukuma atkal norisinājās klātienē.

Pandēmijas laiks – īpašs izaicinājums

Tā kā akcija netika rīkota Covid-19 pandēmijas laikā, šogad katra slimnīca akcijā izvirzīja arī medicīnas māsas, kuras aktīvi iesaistītas Covid-19 pacientu aprūpē.

"Pēdējie divi gadi no visas sabiedrības prasīja pacietību un izpratni par Covid-19 pandēmijas apstākļos notiekošo. Bet jums, mīļās sirdsmāsas, pandēmija lika strādāt ilgstošā pārslodzē, kopā ar ārstiem profesionāli nodrošināt medicīniskās procedūras un bieži vien cilvēciski un iejūtīgi slimniekam aizstāt mājinieku atbalstu," medicīnas māsu darba apstākļus pandēmijas laikā iezīmēja A. Levite.

"Es jums no sirds novēlu, lai jūs katru dienu pirms darba sākuma, darba laikā un pēc darba, ejot mājās, izjustu prieku un gandarījumu par medicīnas māsas profesijas nozīmi un pienesumu gan atsevišķa pacienta, gan visas sabiedrības veselībai," novēlēja Andra Levite.

Bērnu klīniskās universitātes 6. jeb Pulmonoloģijas, alergoloģijas un dermatoloģijas nodaļas māsa Diāna Grase ir akcijas Meklējam sirdsmāsu 2023. gada laureāte ar vienu no lielākajiem pacientu balsojumiem, turklāt sirsnīgākās māsas tituls viņai ticis jau otro reizi – pirmoreiz Diāna šo pagodinājumu saņēma 2018. gadā. 

"Saviļņojums arī šoreiz nebūt nav mazāks, esmu ļoti pateicīga, ka pacienti un viņu tuvinieki ir sajutuši manas rūpes un novērtē manu darbu pozitīvi," priecājas Diāna Grase. Viņu uzslavējušas arī kolēģes, uzsverot, ka vienu reizi šāds apbalvojums ir skaists novērtējums, bet saņemts jau otrreiz – darba kvalitātes rādītājs. Māsa atzīst – tas motivē turpināt darboties ar nerimstošu entuziasmu! 

Jūlijā būs jau septītais gads, kopš enerģiskā māsa par savu darbavietu sauc Bērnu slimnīcu.

Diāna pastāsta, ka te nonākusi jau prakses laikā, studējot RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžā: "Man jau prakses laikā patika gaisotne, kāda valda šajā nodaļā, kolektīvs, pacienti, darba specifika. Jutu, ka šeit ir mana vieta, kur manas prasmes radīs visefektīvāko pielietojumu, jēgu un atdevi. Šis darbs man tiešām ir sirdij ļoti tuvs."

Turpina mācīties pati un apmāca arī jaunos kolēģus

Tā kā Diāna Grase pēc koledžas absolvēšanas vispārējā veselības aprūpē studijas turpināja RSU bakalaura programmā, specializējoties tieši bērnu aprūpē, un vēlāk ieguva arī maģistra grādu, viņa ne tikai atbalsta mazos pacientus un viņu tuviniekus Bērnu slimnīcā, bet strādā arī par lektori un vada praktiskās simulāciju nodarbības RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā.

"Simulācijas izmantojam, lai efektīvi apmācītu māsas un sagatavotu dažādām situācijām. Simulācijas notiek ar manekenu vai "aktieru" palīdzību, kuri iejūtas dažādās pacientu situācijās. Veidojam scenārijus, kas balstīti uz praktisko pieredzi vai arī ir izdomāti, taču svarīgākais ir iespēja māszinību studentiem praktizēties, kā veikt aprūpi un attiecīgajās situācijās nepieciešamās manipulācijas," pastāsta Diāna Grase. Viņa teic, ka jaunu zināšanu apguve ir iespēja pārslēgties no ikdienas darba slimnīcā, un mācīšanās process ļoti aizrauj, tādēļ patlaban viņa augstskolā Turība apgūst maģistra studiju programmu Biznesa psiholoģija un personāla vadība. 

"Bērnu slimnīcā man bija iespēja iziet vadības apmācības, un sapratu, ka mani interesē arī šī joma. Labi saplānojot savu laiku, iespējams visu paspēt," uzsver Diāna un turpina: "Māsas darbs ir atbildīgs, taču jauno kolēģu piesaistei slimnīcā ir atbalsta mehānismi – mentoru programma, dažādi bonusi, arī ārpus darba aktivitātes, kas saliedē kolektīvu, kura sastāvā ir prieks darboties un būt noderīgai!"

Rīgas pilī īpaši godināja medicīnas māsas

  • Marinu Beļavsku, Sandru Grozu, Liliju Prudnikovu, Sarmīti Komasu, Dinu Skujiņu un Ļenu Paradņu no RAKUS;
  • Anitu Innus, Dzintru Kokoreviču, Keitu Elvitu Kalniņu, Ilzi Mucenieci, Irinu Chtchegolevu un Āriju Puriņu no PKUS;
  • Diānu Grasi, Jūliju Japiņu, Natalju Laizāni, Ingūnu Berķi, Sandri Dreimani, Jeļenu Jurševicu no BKUS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas