Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Grāmata, kas nosargās bērnus!

Šodien Bērnu slimnīcas Saulaino dienu bibliotēkā notika īpašas dzejoļu grāmatas bērniem Bērns, kas neiekrita atklāšanas svētki, portālu Diena informē Bērnu slimnīcas fonda pārstāvji. Zinot, cik daudzi bērni katru gadu iet bojā vai kļūst par invalīdiem dažādās sadzīves situācijās, Bērnu slimnīcas fonds uzrunāja dzejnieci Inesi Zanderi ar lūgumu veidot grāmatu, kas varētu bērnus pasargāt.

Rezultātā izdevniecībā Liels un mazs ir tapusi brīnišķīga dzejoļu grāmata ar mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijām, kas paredzēta jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm kā vērtīgs materiāls, kuru lasot, bērni sāktu identificēt situācijas, kas var nodarīt viņiem pāri, un kļūtu piesardzīgāki.

"2017.gadā kopā ar Bērnu slimnīcu uzsākām sociālo kampaņu Nosargāsim bērnus!, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un izglītotu vecākus un līdzcilvēkus par bērnu drošību.

Traumu skaits Latvijā joprojām ir ļoti liels, tās ir situācijas, kad bērns cieš fiziskas un arī emocionālas sāpes tikai tāpēc, ka mēs, pieaugušie, neesam nodrošinājuši bērnam drošu vidi.

Taču arī pats bērns var būt sev lielisks sargs, ja vien viņš zin un iegaumē, kas var nodarīt viņam pāri. Tāpēc vēlējāmies radīt ko tādu, kas varētu palīdzēt pašiem bērniem izvairīties no bīstamām situācijām. Ar dzejnieci Inesi Zanderi mums jau bija brīnišķīga sadarbības pieredze, veidojot dzejoļu krājumu par slimnīcu Līze Analīze, un arī šoreiz esmu ļoti priecīga par rezultātu! Ļoti ceru, ka grāmatu lasīs gan paši bērni, gan viņu vecāki, vecvecāki un skolotāji, un mūsu traumatologiem Bērnu slimnīcā būs arvien mazāk darba,” saka Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Krājuma Bērns, kas neiekrita dzejoļi veltīti bērnu drošībai, traumām un bīstamajām situācijām, no kurām jāiemācās uzmanīties. No Līzes Analīzes uz jauno grāmatu atceļojusi ļaunā lauma Trauma, kurai  pretī stājas labā lauma, kura tic, ka bērni spēj no briesmām izvairīties. Dzejoļi veido pārbaudījumu ceļojumu, sava veida odiseju, kurā uzglūn briesmoņi, ir jāizvairās no viltīgiem slazdiem un burvju nekrietnībām. Tas ir bīstams ceļojums ar laimīgām beigām. Reālās dzīves situācijas dzejoļos iegūst pasakai raksturīgo citādību un hiperbolizāciju, bet vārdu spēles un pantu skaniskums veido formulas, kas iegulst prātā un palīdz bērniem identificēt bīstamās situācijas. Tās aizraujoši iedzīvinātas arī dinamiskajās, spilgtajās Reiņa Pētersona ilustrācijās.

2018.gadā Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vērsās 20 776 dažāda vecuma bērni, kuri bija guvuši traumas, un lielai daļai bija nepieciešama ilgstoša palīdzība un ārstniecība stacionārā.

Izplatītākās traumas, par kurām tapuši arī dzejoļi, ir ceļu satiksmes negadījumi, apēsti svešķermeņi un medikamenti, izdzerti šķidrumi, dzīvnieku kodumi, traumas uz batuta, dažādi kritieni, kā arī vēl citi negadījumi, kas visbiežāk notiek sadzīviskās situācijās.

“Ik gadu Bērnu slimnīcā ar dažādām gūtām traumām medicīnisko palīdzību ierodas saņemt ap 20 000 bērnu. Diemžēl, statistika neuzlabojas. Tās ir traumas, kuras noteikti varēja nenotikt, ja tiktu ievēroti piesardzības pasākumi, kā arī bērni rūpīgāk uzmanīti no pieaugušo puses. Ja bērniem jau no agra vecuma tiek mācīts ievērot drošības noteikumus, tas kļūst par ieradumu arī turpmākajā dzīvē. Mēs esam ļoti pateicīgi Bērnu slimnīcas fondam, dzejniecei Inesei Zanderei par ideju uzrunāt pašus bērnus,” pauž Jānis Upenieks, Bērnu slimnīcas traumatologs.

Bērnu slimnīcas mājas lapā ikviens var atrast noderīgu informāciju par bērnu traumām un par to, kā jārīkojas, ja bērns jau ir guvis traumu.

 

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Visdrošāk bērnus nosargāsim kristīdami viņus Tēva, Dēla un Svētā Gara vārdā un uzticēdami galvenās rūpes par viņu drošību Dievam, bez kura ziņas cilvēkam mats no galvas nenokrīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas