Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Grib aizliegt militārās apmācības, kas netiek organizētas valsts aizsardzības nolūkā

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 19. jūnijā, otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu, kas paredz noteikt aizliegumu veikt, organizēt un piedalīties militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācībās. Kā izņēmumu plānots noteikt gadījumus, kad tās tiek organizētas un veiktas valsts aizsardzības, sabiedriskās kārtības un drošības vai citu likumā paredzēto funkciju izpildes nodrošināšanai.

Plānotās izmaiņas nosaka komisijas otrajā lasījumā skatītie grozījumi Nacionālās drošības likumā, kas nepieciešami, lai pilnveidotu tiesisko regulējumu valsts aizsardzības jomā.

Tāpat komisijas atbalstītie grozījumi paredz, ka militāra iebrukuma vai valsts okupācijas laikā nedrīkst aizliegt izrādīt bruņotu pretestību. Līdz šim likums to noteica tikai kara gadījumā.

Likumprojekts paredz iespēju valsts apdraudējuma gadījumā izsludināt zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju uz laiku līdz 72 stundām. Tāpat tas noteic, ka kara vai militāra iebrukuma gadījumā ne tikai Nacionālo bruņoto spēku, bet arī valsts pārvaldes un pašvaldības institūcijām, kā arī fiziskām un juridiskām personām jāveic pasākumi valsts militārai un civilai aizsardzībai un jāīsteno bruņota pretošanās, pilsoniska nepakļaušanās un nesadarbošanās ar nelikumīgām pārvaldes institūcijām.

Militāra apdraudējuma pārvarēšanu var panākt tikai ar Latvijas iedzīvotāju iesaisti valsts aizsardzībā, skaidrots likumprojekta anotācijā. Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo esošais regulējums ir vispārīgs un nepietiekams, proti, neparedz skaidru normatīvo regulējumu attiecībā uz iedzīvotājiem, kuri vēlas iesaistīties bruņotas pretošanās vai pilsoniskās nepakļaušanās pasākumos situācijās, kad likumīgās valsts varu un pārvaldi realizējošās institūcijas likvidētas nedemokrātiskā veidā vai citas valsts militāra iebrukuma rezultātā.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāskata Saeimā.

 

Top komentāri

fon Moltke
f
""Karo regulārā armija, bet, ja armija netiek galā, tad ir bezjēdzīgi ar civilistiem iet uz Poklonnajas kalnu un mēģināt apturēt Napoleonu.'' Ļevs Tolstojs. Karš un miers.
fon Moltke
f
Staļina rēgs klīst pa Latviju. Staļins bija tas, kurš pieprasīja ''nodedzināt ciemus, lai vāciešiem nebūtu kur apmesties'' un represēja civiliedzīvotājus jau par atrašanos vācu teritorijā. Brestas cietokšņa aizstāviju, vācu nometnēs izdzīvojuši, pēc kara nonaca gulagos un, ja nebūtu rakstnieks Sergeja Smirnova, par Brestas cietoksni šodien nevien nezinātu.
fon Moltke
f
Iespējamais karš ar Krieviju (sauksim lietas īstajos vārdos) jāskata formātā Krievija pret NATO. Tātad agresors jau kara pirmajās minūtēs saņem tādu prettriecienu, ka maz neliksies, un te ir veltīgi pieprasīt no civilpersonām un pašvaldībām, lai tās izdarītu varoņdarbus, ja armija nav varējusi noturēt fronti. Arī padomju-vācu kara laikā partizāņošanas jēga bija minimāla. Dažas speciālo uzdevumu vienības, kas iznīcinātu svarīgākos tiltus un dzelzceļa posmus, to pašu uzdevumu izpildītu veiksmīgāk. Mūsu civiliedzīvotājs nav gatavots partizānu cīņai, bet potenciālajam pretiniekam ir ievērojama pretpartizānu cīņas pieredze, sākot ar Čečeniju. Tā ka varoņdarbus no civilistiem gaidīt veltīgi. Cenzūrai lēkme - pēc veiksmīgas verifikacijas atkal brīnumi ar komentāra pievienošanu. Komentāru atkārtoju!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas