Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu rosina trauksmes cēlējiem piemērot līdz pat 700 eiro lielu sodu

Grib paredzēt sodu trauksmes cēlējiem par nepatiesu ziņu sniegšanu

Ministru kabinets atbalsta priekšlikumu par trauksmes celšanas regulējuma neievērošanu piemērot sodu gan trauksmes cēlājam par nepatiesu ziņu sniegšanu, gan personai par nelabvēlīgu seku radīšanu trauksmes cēlējam. To paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Trauksmes celšanas likumā, par kuriem gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Valsts kancelejā iepriekš informēja, ka patlaban netiek paredzēta administratīvā atbildība par nelabvēlīgu seku radīšanu trauksmes cēlējam vai viņa radiniekiem.

"Negatīvās sekas var izpausties, piemēram, kā darbinieka sodīšana, pazemināšana amatā vai pārcelšana citā amatā, darba uzteikums, darba pienākumu neuzdošana vai neizpildāmu darba pienākumu uzdošana, negatīvs darba snieguma novērtējums, atalgojuma izmaiņas, psiholoģiska vai fiziska ietekmēšana," skaidroja Valsts kancelejā.

Tādējādi ar likuma grozījumiem rosināts noteikt, ka par nelabvēlīgu seku radīšanu trauksmes cēlējam fiziskai personai varētu uzlikt naudas sodu līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 14 000 eiro.

Tāpat patlaban nav paredzēts sods personai par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, iesniedzot trauksmes cēlēja ziņojumu.

Rosināts noteikt, ka par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, izmantojot trauksmes celšanas ziņojumu, varēs piemērot sodu līdz 700 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka Trauksmes celšanas likuma, kurš stājies spēkā šā gada 1. maijā, mērķis ir sabiedrības vai tās daļas interesēs veicināt trauksmes celšanu par pārkāpumiem un nodrošināt pienācīgu trauksmes cēlēju aizsardzību.

Celt trauksmi varēs par korupciju, krāpšanu, amatpersonu bezdarbību, nolaidību vai ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, valsts naudas un mantas izšķērdēšanu, sabiedrības veselības, būvniecības, vides, pārtikas, darba drošības, sabiedriskās kārtības apdraudējumu, kā arī cilvēktiesību pārkāpumiem, pārkāpumiem publisko iepirkumu jomā, finanšu un kapitāla tirgus sektorā un konkurences tiesību pārkāpumiem.

Likums paredz, ka ar brīdi, kad persona cēlusi trauksmi, tai un tās radiniekiem būs jānodrošina personu identitātes aizsardzība. Tāpat būs jānodrošina tās personas konfidencialitāte, par kuru trauksme celta.

Top komentāri

komentārs
k
Agrāk ja uzrakstīja apzināti nepatiesu ziņojumu par iespējamu noziegumu, par to bija paradzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 298.panta divās daļās. Tagad to pašu izdarot un to pasniedzot kā trauksmes celšanu, paredzēta tikai administratīvā atbildība. Nu kā te neteiksi ''stukači rullē''!
Uzticībastelefons
U
Par nožēlu jāteic, ka šizofrēnija likumdošanā nav tikai Vakar-Eiropas pazīme, bet sāk ieviesties arī pie mums. Kā var vienlaicīgi ar putām cīnīties par pavirša stukaču likuma pieņemšanu un vienlaicīgi izbērt uz ielas ļaužu apskatei VDK stukaču kartotēku? Vai tiešām šo šizofrēniju neviens nepamana?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Stučīšanas likumā nav paredzēta atbildība! Apsveicu mūsu likumdevējus! Esmu pateicīgs , jums, ka kliedējat manas šaubas par jūsu prāta spējām!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas