Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Grozījumi iepakojuma likumā: Bažījas par maisiņu aprites nemazināšanos

Saeimā pirmajā lasījumā apstiprināti grozījumi Iepakojuma likumā, paredzot no 2019. gada par visiem plastmasas maisiņiem noteikt samaksu, taču tikai garāmejot pieminēts šajos grozījumos iekļautais izņēmums, kas joprojām ļaus izsniegt par brīvu ļoti vieglās plastmasas maisiņus, kas nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iesaiņošanai, kad to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu, norāda biedrība Zero waste Latvija.

Ļoti vieglās plastmasas maisiņi ir tie maisiņi, kuros pircēji liek tomātus, kartupeļus un reizēm pat vienu citronu vai banānu. Šī izņēmumu daļa ir skaidri definēta: maisiņi, kuri ir plānāki par 15 mikroniem. Diemžēl neviens nenosaka, vai biete tiks likta maisiņā higiēnas nolūkos, vai arī ieraduma pēc. Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ( VARAM) vairākas reizes ziņojusi, ka šo izņēmumu nevajadzētu attiecināt uz augļiem un dārzeņiem, un maisiņiem no 1. janvāra šajās nodaļās būtu jābūt par maksu, jau zināms, ka vismaz divas lielas lielveikalu ķēdes šo izņēmumu plāno attiecināt arī uz augļiem un dārzeņiem.

"Uzskatām, ka, ja Iepakojuma likuma grozījumi tiks pieņemti, iekļaujot šo izņēmumu, tiem nebūs būtiskas ietekmes uz plastmasas maisiņu patēriņa samazinājumu. Lielveikali varēs ierobežot, piemēram, tikai maisiņus, kas ir novietoti pie zeķu stenda, un izpildīt likuma prasības. Ļoti iespējams, patērētais maisiņu apjoms turpinās pieaugt," brīdina biedrība.

VARAM nodrošinātajā pētījumā tika konstatēts, ka kopējais svars un daudzums plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru viena maisiņa svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, 2015. gadā, salīdzinot ar 2010. gadu, ir palielinājies par 57 %. Savukārt tiem maisiņiem, kuri smagāki par  0,003 kilogramiem, kopējais svars un daudzums par šo periodu palielinājies par 35 %. Jānorāda, ka tirdzniecības vietās 2017. gadā tika realizēti vai izplatīti 1,7 miljoni kilogramu plastmasas maisiņu, kuru svars ir zem 0,003 kilogramiem, un teju 2 miljoni kilogramu plastmasas maisiņu, kuru svars ir virs 0,003 kilogramiem.

Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva 2015/720 jau 2015. gadā uzlika dalībvalstīm par pienākumu samazināt izmantoto plastmasas maisiņu skaitu. Viena no iespējām, kā šo direktīvu īstenot, ir līdz 2019. gada 1. janvārim ieviest likumu, kas aizliedz izsniegt plastmasas maisiņus par velti. Latvija ne tikai ir nogaidījusi līdz pēdējam brīdim, lai šādus grozījumus ieviestu, bet arī ir izvēlējusies iekļaut likumā jau minēto izņēmumu ļoti plānajiem maisiņiem, kas šo likumu padara neefektīvu.

Eiropas Savienības valstis šo direktīvu ir ieviesušas dažādi. Vairākās valstīs kā Rumānijā, Itālijā un Francijā, vieglie plastmasas maisiņi, kas nav kompostējami, vispār nav pieejami. Arī valstis ārpus Eiropas Savienības ierobežo plastmasas patēriņu: plastmasas maisiņu izplatība ir ierobežota un pat aizliegta arī daudzās Āzijas un Āfrikas valstīs. Turklāt sabiedrība šādus likumus ir novērtējusi pozitīvi, īpaši tad, kad pēc likuma pieņemšanas ir pagājis neliels laika posms un cilvēki ir mainījuši savus ieradumus: neliek visus produktus maisiņos, kā arī izmanto vairākas reizes lietojamos maisiņus.

"Neuzskatām, ka pastāv pamatoti iemesli, kas liegtu šādu likumu pieņemt arī Latvijā, tāpēc aicinām VARAM un Saeimu izņemt norādi “un kuri nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iesaiņošanai, kad to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu” no grozījumu Iepakojuma likumā 1. panta 10. punkta, kā arī noteikt minimālo maksu par ļoti vieglās plastmasas maisiņiem piecu centu apmērā," mudina Zero waste Latvija.

Top komentāri

TrollisJT
T
Firmas "Canon" maisiņu es nēsāju līdzi jau trīs gadus(!) un man pat nenāk prātā to izmest, jo maisiņš ir fantastiski izturīgs. Plastmasas apkarotāji nespēj saprast vienu lietu - jo maisiņš ir plānāks - jo ātrāk tas saplīst - jo ātrāk cilvēks ņem nākošo maisiņu. Apburtais loks! "ATPLĀNINĀŠANA" PANĀK PRETĒJO EFEKTU!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas