Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Grūtnieces pie valdības

Manifestācijas ir Grieķijā, Latvijā ir akcijas. Tomēr Māmiņu klubs savu 1. novembra akciju pie valdības ēkas ir nosaucis par manifestāciju. Tajā piedalīsies grūtnieces.

Cik droši ir piedzimt šajā pasaulē - vēršoties pie ministriem un sabiedrības, jautā topošās māmiņas, kuras rīt gatavojas parakstīt manifestu par bērna un mātes veselību. Cik droši ir piedzimt Latvijā šodien? Tāds laikam ir precīzākais jautājums, kuru grib uzdot māmiņas savai politiskajai varai - mūsu Latvijas valdībai.

Aiz akcijas - socioloģija, kurā Latvija bērnu, zīdaiņu un māmiņu mirstības ziņā ir vienā no pēdējām vietām Eiropā. Tomēr ne jau plika socioloģija, bet dzīves realitāte un rūpes par mazuli zem sirds, kam jānāk pasaulē Valda Dombrovska trešās valdības laikā, ir aicinājušas māmiņas pulcēties Brīvības bulvārī 36.

Lai gan valsts deklarē, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam ir bezmaksas veselības aprūpe, ne vienmēr tā ir dzīvē. Bezmaksas konsultācijas pie speciālistiem parasti ir iespējams saņemt tikai pēc mēnešiem ilgas gaidīšanas rindā. Daudzi vecāki spiesti izvēlēties maksas pakalpojumus, lai neriskētu ar bērna veselību. Nevienlīdzība valda arī vakcinācijas jomā. Ja vecākiem nav līdzekļu, daļa bērnu nesaņem visas nepieciešamās potes. Tikai par maksu pieejama, piemēram, vakcīna pret rotavīrusu. Taču draudi saslimt ar vēdervīrusu ir lielāki tieši mazturīgajās ģimenēs.

Iespējams, jaunās māmiņas vēl nav dzirdējušas par labklājības ministres Ingrīdas Circenes lolotajiem plāniem liegt plānveida veselības aprūpi personām, kas nespēj uzrādīt personificētu nodokļu samaksu, tas bez plānveida veselības aprūpes atstātu nevienu vien mājsaimnieci, kura labumu valstij dod, audzinot bērnus, nevis maksājot personificētos nodokļus.

Grūtnieces demonstrācijā prasīs atjaunot māsu darbību, kas pārbauda jaundzimušos mājās, nodrošināt bezmaksas vakcināciju visiem bērniem, nodrošināt bezmaksas veselības aprūpi vai nu pie ģimenes ārsta, vai pediatra, noteikt progresīvu nodokļu atbalsta sistēmu par katru ģimenē dzimušo bērnu.

Ja atbilde ir - naudas nav un nebūs -, tad arī būtu jāiznāk un tas godīgi jāpasaka pašam premjeram Valdim Dombrovskim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas