Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gulbenes iedzīvotāji satraukti par lielo pamesto stārķu skaitu

Gulbenē iedzīvotāji satraukti ziņo par pamestiem stārķēniem un taujā, kas var glābt šos putnus no bojāejas. Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldes inspektore Ilze Pāpe aģentūru BNS informēja, ka ir saņemti vairāki iedzīvotāju telefonzvani no Beļavas un Daukstu pagasta. Zvanītāji uzstājīgi pieprasa, lai kāds glābj pamestos stārķēnus, kuru vecāki jau aizlidojuši un, visticamāk, ir jau ceļā uz siltajām zemēm.

"Dabā notiek dabīgā atlase. Taču, tāpēc ka tas ir acu priekšā, nevis mežā, redzam, kas notiek. Turklāt, pēc ornitologu vēstītā, šogad stārķu populācija Latvijā ir neparasti liela. Tātad vairāk ir tādu gadījumu, kad kāds stārķēns guvis ievainojumu un nav varējis aizlidot kopā ar vecākiem," paskaidroja Pāpe.

Viņa atgādināja, ka Dzīvnieku aizsardzības likums pieļauj savvaļas nemedījamo dzīvnieku sagūstīšanu un turēšanu nebrīvē, ja saņemta Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja. Stārķis Latvijā ir nemedījams putns. Šis pats likums arī noteic, ka pieradinātu un dzīvei savvaļā nepielāgotu savvaļas dzīvnieku aizliegts izlaist brīvā dabā.

Pāpe neiesaka iedzīvotājiem iejaukties dabas likumos un censties pieradināt pamestu stārķēnu. Latvijā arī nav dienestu, kas uzņemtos šādas rūpes, jo zooloģiskais dārzs šos putnus neņem pretī.

"Man pašai ir šāda pieredze. Pirms 21 gada mūsu ģimene laukos paņēma aprūpē stārķi, kam bija atklāts kaula lūzums spārnam. Es uzliku šinu. Spārns sadzija. Taču stārķis nespēja atgriezties dabā. Viņš tā arī palika dzīvot pie mums. Bija sāpīgi apzināties, ka putnam izjaukta viņa dabiskā dzīve. Viņš bija vientuļš starp pārējiem mājdzīvniekiem, turklāt no visiem cilvēkiem bija izvēlējies tikai vienu, kam uzticējās, - manu tēti. Mēs sapratām, ka uzņemamies atbildību par visu šā stārķa turpmāko dzīvi," stāstīja Pāpe.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas