Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Iecirkņi būs atvērti jau pirmdien

Eiropas Parlamenta vēlēšanās balsot varēs 945 iecirkņos.

Lai arī Eiropas Parlamenta vēlēšanu diena ir 8. jūnijs, trīs dienas pirms tām – pirmdien, ceturtdien un piektdien – uz vairākām stundām tiks atvērti vēlēšanu iecirkņi un būs iespēja nobalsot. 

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija liecina, ka kopā balsis nodot būs iespējams 945 iecirkņos. Latvijas pilsoņiem ārvalstīs tiek piedāvāta arī balsošana pa pastu, kurai jāpiesakās, vēlākais, šodien. 

Diena noskaidroja, kā pašvaldību vēlēšanu komisijas organizē darbu, lai iedzīvotāji būtu informēti par vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietām, ņemot vērā, ka šajās vēlēšanās balsstiesīgie var balsot jebkurā iecirknī un jau labu laiku rakstveida uzaicinājumus piedalīties vēlēšanās komisijas CVK neizsūta.

Valmieras novada Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilze Polka Dienai stāsta, ka informācija par iecirkņiem ir atrodama pašvaldības mājaslapā, kā arī materiāli ir izvietoti balsošanas vietās. I. Polka vērtē, ka centralizēti sagatavotie materiāli ir skaidri saprotami, savukārt, kādā veidā deputātu kandidāti motivēs savus atbalstītājus doties uz vēlēšanām, jau ir viņu pašu darīšana. Valmieras novadā ir viens iecirknis, kas mainījis atrašanās vietu, – sakarā ar Valmieras pagasta kultūras centra reorganizāciju no turienes iecirknis pārcelts uz Valmieras Viestura vidusskolu, kurā, tāpat kā lielākajā daļā novada iecirkņu, būs nodrošināta pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Savukārt par to, ka rotācijas apļa izbūves dēļ varētu būt apgrūtināta piebraukšana Valmieras 2. vidusskolai, kurā arī ierīkots vēlēšanu iecirknis, iedzīvotāji esot savlaicīgi informēti. I. Polka norāda, ka apmeklētāju centros pieejamas arī brošūras vieglajā valodā. Pašas I. Polkas novērojumi Kocēnu apvienības klientu apkalpošanas centrā liecina, ka apmeklētāji iepazīstas ar materiāliem, kurus ierauga, dodoties uz doktorātu, aptieku vai bāriņtiesu. Pašreizējās novada robežās Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiek pirmoreiz. 

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija pēc katrām vēlēšanām seko līdzi, kāds ir iecirkņu apmeklējums, un ir prakse mazāk apmeklētos iecirkņus, ja tas iespējams, pārcelt uz citu vietu, Dienai skaidro komisijas priekšsēdētājs Māris Zviedris. Lai labāk sasniegtu iedzīvotājus, iecirkņus ierīko tirdzniecības centros, pašlaik tādi ir seši, bet nākotnē varētu būt septiņi, prognozē M. Zviedris. Šogad iecirkņi pirmo reizi būs Galerijā Rīga Dzirnavu ielā, kā arī Tirdzniecības centrā Mols. Taču arī šeit iespējas nav bezgalīgas, jo pašlaik iecirkņiem telpas pat bez nomas maksas piešķir tur, kur ir neaizņemtas tirdzniecības platības. Pakāpeniski izdodas arī palielināt to iecirkņu skaitu, kuri pieejami personām ar kustību traucējumiem, – šajās vēlēšanās tādi Rīgā ir 82 no 158, tātad vairāk par pusi. Par vēl četriem neesot īsti skaidrības, vai pieejamību izdosies nodrošināt, tāpēc sarakstā šo iecirkņu nav. Vienlaikus M. Zviedris vērtē, ka 90 iecirkņu ar nodrošinātu pieejamību Rīgā varētu būt maksimums, jo vairākās izglītības iestādēs šādu iespēju nav un liela daļa iecirkņu tradicionāli tiek ierīkoti tieši skolās. 

Acīgākie vēlētāji, iespējams, ir pamanījuši, ka pēdējos gados mainās viņiem tuvāko vēlēšanu iecirkņu numerācija. M. Zviedris paskaidro, ka tas darīts apzināti, lai komisijai būtu vieglāk strādāt, jo tagad numurus piešķir teritoriāli un tiek izslēgta iespēja, ka vienās telpās atrodas iecirkņi ar krasi atšķirīgiem numuriem, kā tas bija agrāk un kas traucēja darba organizēšanai.

Komisijas priekšsēdētājs ir gandarīts, ka šīs ir pirmās vēlēšanas pēc ilga laika, kurās bez papildu pieteikšanās ir izdevies nokomplektēt vēlēšanu komisijas iecirkņos. Viņš to saista ar atalgojuma palielinājumu, ko izdevies panākt. Tāpat uzrunāti augstskolu studenti, un esot pat studiju programmas, kurās par piedalīšanos vēlēšanu rīkošanā studentiem piešķir kredītpunktus. Vienmēr gan gadoties pa kādam komisijas loceklim, kas atkrīt pēdējā brīdī, piemēram, veselības stāvokļa dēļ, un rezerve šādiem gadījumiem neesot liela, taču M. Zviedris apliecina, ka kopumā nav bažu, ka kādā iecirknī radīsies problēmas. 

Prognozējot vēlētāju aktivitāti pirmdien, 3. jūnijā, kad iecirkņi balsošanai būs pieejami no plkst. 8.00 līdz 13.00, M. Zviedris atzīst, ka labāk pirmajā dienā būtu bijis strādāt pēcpusdienā, kad cilvēkus ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību sasniegusi informācija. Tomēr likumdevējs lēmis citādi. Ceturtdien, 6. jūnijā, iecirkņi būs atvērti no 16.00 līdz 20.00, savukārt piektdien, 7. jūnijā, – no plkst. 13.00 līdz 18.00. Īstajā vēlēšanu dienā visu iecirkņu darbalaiks ir no 8.00 līdz 20.00. Vēlēšanās var piedalīties, uzrādot derīgu pasi vai eID karti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas