Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Iedvesmai vajadzīgs impulss – stāsts, kas liek celties

Dienas mediji uzsāk iniciatīvu Iedvesma ar mērķi iedvesmot ārpus laika, telpas, notikumiem un apstākļiem, izvirzot to kā medija sociālo atbildību.

Iedvesmai vajag impulsu. Vienalga, vai tas ir skaists saulriets, kāda pamudinājums vai personas izstāstīts stāsts. Ar impulsu var pietikt, lai sasniegtu pat necerētus augstumus. Dienas mediju mērķis, uzsākot iniciatīvu Iedvesma, ir šo impulsu nodot citiem. Gan publiskajās Iedvesmas dienās, gan Iedvesmas stundās Latvijas skolās plānots dalībniekiem nodot izcilu personību stāstus, bet Iedvesmas balvai jebkurš var izvirzīt sev zināmos jaunos cilvēkus, kas savā jomā guvuši panākumus. Būtībā tas ir deleģējums viņiem savu stāstu stāstīt tālāk, jo ar aplausiem nekas nebeidzas.

Mērķis aizsākt kustību

Šovakar ar iniciatīvu iepazīstinās plašāku publiku, bet, kā tagad stāsta Dienas mediju Iedvesmas iniciatīvas autore Diāna Kļimčenko, tā ir Dienas mediju saturiskā iniciatīva, kuras pamatideja un mērķis ir iedvesmot ārpus laika, telpas, notikumiem un apstākļiem. Lai to panāktu, ir plānotas īpašas tikšanās ar neparastiem cilvēkiem, iedvesmojošu pasākumu rīkošana un plašs, kvalitatīvs, pozitīvs saturs mediju telpā.

Pirmā Iedvesmas diena notiks jau jūnija sākumā. Turklāt tā nav tikai kāda cilvēka uzstāšanās, bet gan atklāts dialogs un diskusija ar klātesošajiem. Savukārt jau maijā vairākās Latvijas vidusskolās norisināsies Iedvesmas stundas. Kā atzīmē izdevniecības Dienas mediji valdes priekšsēdētājs Edgars Kots, visi šobrīd aktīvi runā par integrāciju, bet pirmajiem cilvēkiem, kuriem maksimāli vajadzētu panākt sajūtu, ka valsts viņiem ir vajadzīga un viņi valstij, ir jaunieši. Šobrīd šeit ir plaisa, bet tikai ar mediju palīdzību to izdarīt ir grūti. Nepieciešama emocionāla saikne un savā ziņā vienāda domāšana, kas aizsāktu kustību. Tas arī bijis sākums Iedvesmas iniciatīvai. Nepieciešamība pēc tās radusies pakāpeniski, esot pārliecībai, ka ir iespējams kaut ko mainīt. Tā ir Dienas mediju viena no sociālā griezuma atbildībām. Turklāt mērķis nav nodrošināt tikai to, ka drukātajos izdevumos aizvien vairāk parādās iedvesmojošs saturs. Ir jārada kustība, kas šādus stāstus ģenerē. Jāsaved kopā divas puses – kaut vai tik vienkārši, kā dot iespēju skolēniem satikt aizrautīgu fiziķi. 

Panāk ar darbu

Pirmajā Iedvesmas stundā Alūksnē ar skolēniem tiksies Cēsu Jaunās sākumskolas direktore Dana Narvaiša, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, viena no fonda Viegli dibinātājām Ināra Kehre, biedrības ZINIS veidotāja Vita Brakovska un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Viņš Dienai norāda, ka bez iedvesmas nekas nenotiek. Svarīgi ir uzrunāt jauniešus, lai viņi nenolaiž rokas un neizvēlas iet vienkāršāko ceļu, bet atrod dzīvē kaut ko interesantu. Tas ir izdarāms visās jomās, un nav nozīmes, vai tā ir māksla vai grāmatvedība. Būtiski ir sabiedrībā zināmiem cilvēkiem runāt arī par grūtībām, ar kādām viņi ir saskārušies. Tam piekrīt arī Narvaiša, Dienai stāstot, ka liela daļa skolēnu domā, ka tieši veiksme ir pamatā sasniegumiem, tāpēc daudzi vienkārši kaut ko gaida, tā vietā, lai jau agrīni sāktu iet uz savu mērķi. Trūkst informācijas, ka arī Latvijā var sasniegt ļoti daudz, bet tam pamatā ir darbs. Iniciatīvas organizatori pieļauj, ka šāda veida "tuva kontakta" pasākumi skolēnus spēs iedvesmot. 

Ar aplausiem nebeidzas

Veids, kā motivēt jauniešus virzībai uz sasniegumiem, ir arī citu jaunu cilvēku, kas savā dzīvē jau kaut ko būtisku ir panākuši, izcelšana. Dienas mediji sadarbībā ar jauno uzņēmēju un līderu organizāciju JCI Latvia pirmo reizi šogad pasniegs Iedvesmas balvu, bet tās ieguvēji tiks izvirzīti starptautiskajam apbalvojumam TOYP (desmit izcili jauni cilvēki pasaulē). Mērķis ir mudināt jauniešus uz sasniegumiem savā jomā, būt labākiem līderiem un radīt pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā, skaidro D. Kļimčenko. Balvai var pieteikt kandidātus vecumā no 18 līdz 40 gadiem 10 kategorijās. To var izdarīt ikviens, aizpildot pieteikšanās formu iedvesmasbalva.diena.lv, sākot no 16. maija. 

Iedvesmas balva tiks pasniegta pirmo reizi, bet nacionāla līmeņa atlase TOYP apbalvojumam Latvijā ir notikusi arī iepriekš. Vienlaikus TOYP balvai jau ir sena vēsture. JCI to pasniedz jau no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, un starp šīs balvas ieguvējiem ir arī Elviss Preslijs, Bils Klintons un Džekijs Čans.

Kots gan piebilst, ka nekas ar aplausiem nebeidzas. Sabiedrība būtībā sniedz deleģējumu šiem cilvēkiem iedvesmot citus, turpinot iesākto kustību.

Cilvēks bez robežām

"Mēs visi saskaramies ar šķēršļiem, jautājums ir tikai par to pārvarēšanu. Katru dienu es dzīvoju ar pārliecību, ka rīt es noteikti pārvarēšu un iegūšu to, kas šodien neizdevās," tā saka Džoana O`Riordana, par kuru mēdz teikt, ka viņa ir cilvēks bez robežām. Lai gan jaunietei reta sindroma dēļ ir pilnībā ierobežotas kustības, viņa ir sasniegusi neticami daudz un šobrīd ir iedvesma citiem. Džoanai ir 20 gadu, bet viņa jau pērn bija TOYP pasaules balvas ieguvēja un saņēmusi arī citas augstas atzinības. Viņai izdevies arī panākt, ka Īrijas valdība atceļ lēmumu par budžeta samazināšanu cilvēkiem ar invaliditāti un patlaban konsultē Apple robota, kas paredzēts dzīves atvieglošanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, izstrādi. 

Jūnija sākumā meitene Dienas mediju iniciatīvas ietvaros būs Latvijā, piedaloties arī pirmajā Iedvesmas dienā. Kā atzīst pasākuma organizatori, viņa var ne tikai mudināt mūs sapņot, bet arī atbalstīt un iedrošināt bērnus un jauniešus ar īpašām vajadzībām un viņu vecākus. Tāpat tā būs iespēja mudināt politiķus rūpīgāk pievērst uzmanību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī aicināt darba devējus rast plašākas darba iespējas. 

Vēl piebilstot par ideju kopumā, Kots atzīmē, ka iedvesma ir labs vārds, bet nepieciešams arī aizdomāties, kur rodas iedvesmas impulss. Iedvesma ir emocionāls rezultāts, bet tai vajadzīgs avots. Šī iniciatīva varētu būt impulss iedvesmai.


Pasākumu kalendārs:

- 11.maijā plkst.19 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iepazīstināšana ar iniciatīvu Iedvesma
-
Pirmais plānotais Iedvesmas dienas sērijas pasākums - Džoannas OŖiordanas vizīte Latvijā no 6.-10.jūnijam ar centrālo pasākumu 8.jūnijā Splendid Palace
- Pirmā plānotā Iedvesmas stunda - 26.maijā Alūksnes novada vidusskolā un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā
- No 16.maija pieteikumu pieņemšana Iedvesmas balvai. Balvas pasniegšana plānota novembrī.


Top komentāri

Vārds
V
Man jau sacēlās.
Man ir impulss,
M
gaidu,kad liks celties !!!
liek celties.....
l
hmm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas