Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Iedzīvotāji Jāņu svinībām plāno tērēt tikpat vai vairāk naudas nekā pērn

Vairākums jeb divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju šogad Jāņu svinībām plāno tērēt tikpat vai vairāk naudas nekā pērn, liecina veikalu tīkla "Maxima" veiktās aptaujas rezultāti.

"Pretēji Ziemassvētkos un Lieldienās veiktajām aptaujām, kad pārliecinošs vairākums aptaujas dalībnieku svinībām atvēlēja mazāk līdzekļu nekā gadu iepriekš, vasaras atnākšana ir atnesusi labu noskaņojumu un optimismu arī personisko finanšu jautājumos," sacīja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Viņš informēja, ka atbilstoši aptaujas rezultātiem, 61% respondentu Jāņu svinībām šogad gatavojas atvēlēt līdz 25 latiem, savukārt ceturtā daļa aptaujāto visiem svētku tēriņiem plāno atvēlēt ne vairāk kā 40 latus.

Iegādājoties Jāņu mielastu, priekšroka noteikti tiks dota Jāņu sieram, jo bez šī garduma savu Līgo svētku galdu nevarētu iedomāties 18% aptaujāto. Par otru populārāko šo svētku obligāto produktu kļuvis alus (17%), trešajā vietā atstājot šašliku (16%), klāstīja Andiņš.

Viņš piebilda, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām ir naski Jāņu tradīciju ievērotāji - gandrīz trešdaļa jeb 31% respondentu iekur Jāņu ugunskuru, 26% aptaujāto pin vainagus, savukārt 14% ir gana drosmīgi, lai lektu pāri Jāņu ugunskuram. Turklāt Latvijas iedzīvotāji pāri Jāņu ugunskuram vislabprātāk lektu kopā ar mūziķiem Jāni Jubaltu un Jāni Stībeli, aktieriem Jāni Jarānu un Jāni Paukštello, kā arī ar hokejistu Jāni Spruktu un žurnālistu Jāni Domburu.

Andiņš atzīmēja, ka vairāk nekā puse aptaujāto atzinuši, ka līgot plāno kādās lauku mājās, kempingā vai pie dabas krūts. Tāpat viņš piebilda, ka par spīti tam, ka Līgo vakarā tiek solīts pamatīgs lietus, svinētājiem tas nebūs šķērslis labai laika pavadīšanai, jo teju 80% aptaujāto minējuši, ka galvenais priekšnoteikums, lai Jāņi izdotos, ir laba kompānija. Tikai 11% - ka būtiskākais aspekts ir labi laika apstākļi.

Iecienīta tradīcija Jāņu naktī ir arī Līgo dziesmu dziedāšana - 38% aptaujāto norādījuši, ka Līgo dziesmas dzied katru gadu, 30% respondentu atzīmējuši, ka labprātāk klausās, kā dzied citi, savukārt 15% atzīst, ka Jāņu dziesmām nezina vārdus, tāpēc tikai dungo līdzi, liecina aptauja.

"Maxima Latvija" aptauja veikta jūnija vidū, un tajā piedalījušies 1579 respondenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas