Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Iedzīvotājus aicina veikt bezmaksas B un C hepatīta testus

Pieminot Pasaules Veselības organizācijas Pasaules Hepatīta dienu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus šonedēļ veikt bezmaksas B un C vīrushepatīta eksprestestus, portālu Diena.lv informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

Testus var veikt HIV/AIDS konsultāciju kabinetā Rīgā, Klijānu ielā 7. Lai veiktu testēšanu, iepriekš jāpierakstās. Telefona numurs - 67298080.

Uz testēšanu īpaši aicina riska grupu iedzīvotājus, piemēram, cilvēkus, kuriem veiktas smagas operācijas un asins pārliešana, kuri nodarbojas ar nedrošu seksu, bijušos ieslodzītos, injicējamo narkotiku lietotājus, vīriešus, kuriem ir sekss ar vīriešiem, sievietes, kuras sniedz komercseksa pakalpojumus. SPKC atgādina, ka  testēšana ir brīvprātīga un anonīma. Apmeklējuma ilgums ir līdz 20 minūtēm, jo pēc testa veikšanas kabineta speciālists sniedz arī profilaktisku konsultāciju.

Gadījumā, ja cilvēkam eksprestestā tiek noteikts pozitīvs testa rezultāts, kabineta darbinieks sniedz bezmaksas pēctesta konsultāciju, kā arī rekomendē doties pie sava ģimenes ārsta. Pēc tam, kad ģimenes ārsts informēts par veikto pārbaudi,  ārstam jāorganizē turpmākā izmeklējumu veikšana un pacienta galīgās diagnozes apstiprināšana.   
Tā kā vīrushepatīta B un C saslimšanas simptomi ir nespecifiski - nogurums, slikta dūša, nomākts garastāvoklis utt. -, inficēšanās fakts bieži vien tiek atklāts novēloti. Cilvēks var nenojaust, ka ir inficējies, bet slikto pašsajūtu saistīt ar kādu citu saslimšanu, stresu vai vispārēju nogurumu. Bīstamākais šajā situācija ir tas, ka inficētais cilvēks, kurš nezina par savu saslimšanu, var inficēt savus tuviniekus un līdzcilvēkus. Tādēļ SPKC epidemiologi atgādina, ka saslimšanas savlaicīgai atklāšanai ir nozīmīga loma veiksmīga slimnieka ārstēšanās procesa un turpmākās dzīves kvalitātes nodrošināšanā.

SPKC dati liecina, ka ar eksprestestu palīdzību kopš 2010. gada saslimšana ar C hepatītu atklāta vairāk kā 100 cilvēkiem, kas par savu saslimšanu, iespējams, nebūtu uzzinājuši vēl šobrīd.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas