Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ieguvumi pārspēj riskus

Patlaban ar lielākām vai mazākām sekmēm notiek aktīva vakcinācija pret Covid-19. Masu vakcinācijas centru sekmīgu darbību Lieldienās kavēja tas, ka ļoti daudzi potēšanas rindās esošie atteicās vakcinēties ar AstraZeneca vakcīnu. Līdzīgu situāciju jau novēroja 30. martā pilotprojektā Ventspilī.

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Drošuma komiteja 31. martā rīkoja sanāksmi saistībā ar tās veikto vērtēšanu par ļoti retiem un neparastiem asins trombu veidošanās gadījumiem cilvēkiem, kuri ir vakcinēti ar AstraZeneca (Vaxzevria). Vakar EZA atkārtoti apstiprināja, ka vakcīnas ieguvumi joprojām saglabājas pozitīvi un pārsniedz riskus.

Līdz šim trombu veidošanās galvenokārt novērota sievietēm līdz 60 gadu vecumam divu nedēļu laikā pēc vakcinācijas, bet vērtēšanā netika konstatēti specifiski riska faktori, piemēram, vecums, dzimums vai asinsreces traucējumi anamnēzē.

Gadījumi par 62 cerebrālās vēnas sinusa trombozes un 24 vēdera dobuma vēnu trombozes gadījumiem galvenokārt iegūti no EEZ un Lielbritānijas blakņu ziņošanas sistēmām, kur vakcīnu bija saņēmuši vairāk nekā 25 miljoni cilvēki. Latvijas Zāļu valsts aģentūras dati liecina, ka iespējama dažāda organisma reakcija pēc visām Latvijā pieejamajām vakcīnām, jo gandrīz vienāds ziņojumu skaits par blakusparādībām ir pēc vakcinācijas gan ar Pfizer/BionTech (Comirnaty), gan ar AstraZeneca vakcīnu.


Vakcīnas joprojām vētī 

Kad vēl pirms Lieldienām Diena Vakcinācijas birojam jautāja par rezerves plānu, ja cilvēki masveidā turpinās atteikties no konkrētās vakcīnas, biroja pārstāve Agnese Strazda atbildēja, ka vakcinācijas procesā lielu atbalstu sniedz imunologi un biomedicīnas eksperti, kas ģimenes ārstiem, mediju rīkotajos pasākumos un arī vebināros dažādām iedzīvotāju grupām skaidro vakcinācijas procesu, vakcīnu drošību un efektivitāti. Ļoti nozīmīgs informācijas avots ir arī Zāļu valsts aģentūra, kas skaidro medikamentu apstiprināšanas kārtību. Visas šīs iniciatīvas tiek turpinātas, norādīja Strazda.

Latvijā informācija par saņemtajiem blakusparādību ziņojumiem reizi nedēļā tiek aktualizēta Zāļu valsts aģentūras (ZVA) tīmekļvietnē. Līdz 28. martam bija saņemti 735 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām, bet līdz 4. aprīlim klāt nākuši vēl 36. Visbiežāk ziņots par jau zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām organisma reakcijām pēc šīs vakcīnas saņemšanas.

668 ziņojumi ir izvērtēti, tostarp 297 gadījumi pēc vakcinācijas ar Pfizer/BionTech, 57 – ar vakcīnu Moderna un 314 – ar vakcīnu AstraZeneca. Ja bijis nepieciešams, iegūta un izvērtēta arī papildinformācija. "Latvijā ziņojumu par blakusparādībām iesniedz viens cilvēks no katriem simts vakcinētajiem, bet klīniskajos pētījumos ļoti rūpīgi tika uzraudzīts katrs cilvēks," Dienai uzsver ZVA pārstāve Dita Okmane.

Pfizer/BionTech ražotās vakcīnas klīniskajos pētījumos pavisam bija iesaistīti 44 000 cilvēku, Moderna – aptuveni 30 000, bet AstraZeneca – aptuveni 24 000 cilvēku. Vakcīnas Janssen pētījumā pavisam bija iesaistīti vairāk nekā 44 000 cilvēku. Pētījuma dalībnieki daudz biežāk sūdzējušies par blakusparādībām, nekā patlaban saņemti ziņojumi, norāda Okmane.


Simptomi līdzīgi

Visām vakcīnām blakusparādības visbiežāk rodas pirmajās dienās pēc vakcinācijas, ilgst dažas dienas un tad strauji izzūd. Klīniskie pētījumi liecina, ka atsevišķas blakusparādības, piemēram, paaugstināta temperatūra, drudzis, sāpes injekcijas vietā, var būt izteiktākas tieši jaunākiem cilvēkiem. 

Patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu. ZVA aicina ņemt vērā, ka dati par dažādām Covid-19 vakcīnām nav tieši salīdzināmi, jo atšķiras vakcinēto cilvēku skaits, kā arī personu vecums un veselības stāvoklis. Vakcīnu saņēmēji, kas aktīvi ziņojuši par novērotajām blakusparādībām pēc potes saņemšanas, visbiežāk norādījuši līdzīgus vispārējos simptomus.

Pēc blakusparādību ziņojumu padziļinātas izvērtēšanas tiek secināts, ka ziņoto problēmu cēlonis var būt saistīts ar blakusslimību, citām vienlaikus lietotām zālēm vai pacienta vispārējo veselības stāvokli, nevis ar vakcīnu. 

Līdz šim Latvijā cilvēki visvairāk ziņojuši, ka ir sāpes, tūska, apsārtums vai nieze injekcijas vietā, paaugstināta temperatūra, nogurums, drebuļi, gripai līdzīgi simptomi, sāpes padusē, diskomforts krūtīs (Pfizer/BionTech – 499, Moderna – 112 un AstraZeneca – 309 ziņojumi). Pēc Pfizer/BionTech vakcinēšanas parādījušies neiroloģiski simptomi – galvassāpes, galvas reibonis, neiralģija, parestēzija, disgeizija, hiperestēzija, krampji, migrēna, dedzināšanas sajūta, presinkope, miegainība (210 ziņojumi). Moderna vakcīna papildus minētajiem izraisījusi vēl arī dizartriju, hipoestēziju un nekontrolētas muskuļu kontrakcijas (33 ziņojumi), bet 114 ziņojumi bijuši, ka AstraZeneca izraisa galvassāpes, galvas reiboni, koncentrēšanās grūtības, parestēziju, sinkopi, hiperestēziju un krampjus.

103 cilvēki ziņojuši, ka pēc Pfizer/BionTech potes bijusi paaugstināta ķermeņa temperatūra, paaugstināts asinsspiediens, paātrināta sirdsdarbība, bet 73 sūdzējušies par sliktu dūšu, sāpēm vēderā, caureju, vemšanu, sausumu mutē. Par to pašu pēc AstraZeneca vakcīnas ziņojuši 48 cilvēki. Slikta dūša, vemšana, caureja bijusi arī deviņiem ar Moderna vakcinētajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas