Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ilgā cīņa tomēr ļauj ģimenei palikt kopā

"Tā ir labākā dzimšanas dienas dāvana," par savu nule kā iegūto termiņuzturēšanās atļauju Latvijā saka gambietis Džallo Abduls. Diena pēdējo mēnešu laikā vairākkārt vēstījusi un sekojusi līdzi puiša un viņa aizbildnes cīņai ar birokrātiju par tiesībām šeit palikt. Vēl pavisam nesen Džallo savu astoņpadsmito dzimšanas dienu, kas bija šīs nedēļas sākumā, gaidīja ar satraukumu – šajā datumā stātos spēkā rīkojums par viņa izraidīšanu no valsts. Taču dažas dienas pirms pilngadības sasniegšanas, pateicoties ģimenes un brīvprātīgo juristu neatlaidīgajiem pūliņiem, puisim tomēr izdevies saņemt atļauju palikt Latvijā vēl uz pieciem gadiem, lai pabeigtu skolu.

Džallo Latvijā ieradās 16 gadu vecumā pēc futbola kluba ielūguma, tomēr tur viņu nepaņēma. Puiša māte ir bezvēsts pazudusi, bet no vienīgā tuvinieka patēva Džallo baidās, jo viņš varētu izrēķināties. Latvijā rūpes par viņu uzņēmusies Ēstere Zemīte, kas kopš pērnā gada nogales arī oficiāli ir puiša aizbildne. Taču ģimene pēdējos mēnešus dzīvoja nemitīgās bailēs tikt šķirtiem Džallo neskaidrā juridiskā statusa dēļ – jauneklis iepriekš lūdza Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMPLP) viņam piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, taču, tā kā Gambijā nav kara stāvokļa, lūgumu noraidīja. Sākotnēji PMLP, atsakot jebkādu statusu, izdeva Džallo izraidīšanas rīkojumu, taču pēc tam, saprotot, ka viņš ir nepilngadīgs un tā vienkārši izvest no valsts bez pārliecības, ka būs kāds, kas par viņu parūpēsies, nevar, rīkojumu iesaldēja līdz pilngadībai. "Sagaidām, kad viņam būs 18, un tad izmetīsim ārā," ironiski situāciju toreiz komentēja Džallo juriste Iļana Taivāne. Lai saglabātu ģimeni, Zemīte pēdējo mēnešu laikā kopā ar juristiem intensīvi meklēja iespējas, kā puisi šeit paturēt arī pēc pilngadības sasniegšanas. Variantu nebija daudz, taču viens no tiem nostrādāja, proti, termiņuzturēšanās atļauja pāris dienas pirms Džallo apritēja astoņpadsmit tika iegūta, pamatojoties uz to, ka viņš šeit apmeklē skolu. Tas nozīmē, ka skolas direktoram bija jāsūta puisim oficiāls izsaukums, sākotnēji viņš šādu atbildību nevēlējās uzņemties, taču pēc vairākkārtējām pārrunām tomēr piekrita un ļāva ģimenei atviegloti uzelpot. Taivāne uzskata, ka tas ir labs variants, taču tajā pašā laikā skolai nebūtu jāuzņemas atbildība par valstī nesakārtoto tiesisko regulējumu. 

"Pieci gadi ir daudz," priecājas aizbildne, taču piebilst, ka ar to viss neapstāsies, viņa meklēs iespējas, lai Džallo arī pēc tam varētu dzīvot drošībā, nevis tikt izraidīts atpakaļ uz valsti, kur draud nāves briesmas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 22.marta, numurā!

Top komentāri

mg
m
Interesanti, cik tam nelegālim to audžumāšu un ģimeņu. Pirms gada kā audžumāte figure kaut kāda Daina. Tagad kaut kāda ēstere.
kauns
k
Ka Latvijaa dod aptverumu meliem un zagliem. Viss vina stasts ir izdomats un neticu, ka vinam tik maz gadu, drosi vien jau 30. Ar viltu ieradas Latvijaa, lai talak tiktu bagatajaa Zviedrijaa un dzivotu uz pabalstiem! Vai Zemisi gatavi vinam augstskolu maksat, ja jau pec 18 gadiem vins turpina macities?
Inženieris
I
Vispār jau pirmā propagandas kampaņa bija 2016.gada martā - tikai viena saite(ierakstiet Google - gambietis Abdula un būs arī pārējās) bb.vesti.lv/.../beglis-no-gambijas-dariju-visu-lai-tiktu-lidz-latvijai?... Jautājumi: 1)kāpēc viņam tagad pēkšņi koriģēts vārds un jauna audžuģimene? 2)kāpēc noklusē, ka no Latvijas viņš bija devies tālāk uz skandināviju un atsūtīts atpakaļ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas