Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ilgstošie bezdarbnieki - slogs vai darbaspēka rezerve

"Es nestrādāju jau divarpus gadu. Meklēju apkopējas darbu, bet pagaidām nesekmīgi," Dienai savas problēmas uztic Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Bauskas filiālē sastaptā ilgstošā bezdarbniece, 35 gadus vecā Lonija (vārds mainīts) no Gailīšu pagasta. Latvijā cilvēku, kuri tāpat kā Lonija ir ilgstošie bezdarbnieki, nav mazums.

Saskaņā ar NVA datiem 2013.gada nogalē tādu bija 33 038 jeb 35,4% no visiem bezdarbniekiem, otrdien vēsta laikraksts Diena.Lonija ir divu mazu bērnu māmiņa, kura, kā pati uzsver, ar slinkumu nesirgst, jo strādāt sākusi jau 16 gadu vecumā un arī tagad iekopusi nelielu naturālo saimniecību. "Pēc pamatskolas beigšanas sāku strādāt vietējā tirgū par pārdevēju, taču neesmu apguvusi darbu ar kases aparātu. Tādēļ mani nevienā lielveikalā darbā neņem, jo viņi negrib nodarboties ar apmācībām. Tad nu man atliek vien apkopējas darbs, ko darītu ļoti labprāt, jo tas neaizņem pārāk daudz laika. Tas ir svarīgi, jo man taču ir divi mazi bērni. Diemžēl šos divus gadus, kopš esmu NVA bezdarbnieku uzskaitē, šādu vakanču nav," klāsta Lonija. Par pārkvalifikācijas kursiem domājusi nav, jo no Gailīšu pagasta braukāt uz Bausku tikai kursu dēļ neatmaksājoties, turklāt sabiedriskais transports kursējot reti.Jautāta, vai nav iespēju strādāt kādā pagasta zemnieka lielsaimniecībā, jaunā sieviete atjautā: "Par kapeikām? Nē, tad labāk esmu mājās ar bērniem un kaut ko daru savā dārziņā." Lonija atzīstas, ka lielas cerības atrast darbu nelolo, taču arī tagad iztikt varot, jo palīdz Sociālais dienests un vasarā gadoties kādi īslaicīgi pagaidu darbiņi.Latvijā vidējais bezdarba ilgums ir 2,8 gadi, lai gan, pēc pašvaldību Sociālā dienesta darbinieku teiktā, ir sastopami arī tādi "bezdarba tīrradņi", kuri nav strādājuši kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tā, piemēram, Diena Bauskas NVA filiālē sastapa kundzi pirmspensijas vecumā, kura pat neatcerējās, cik ilgu laiku nestrādā. Darbu gan nemeklējot, jo veselība neatļauj strādāt. Uz jautājumu, vai ir invaliditātes grupa, kundze atbild noliedzoši un sīkāk par veselības problēmām runāt atsakās, vienīgi noteic, ka kaišu esot gana daudz un fizisku darbu vispār strādāt nevarot.Bauskas NVA filiāles vadītāja Igunda Bēmane Dienai uzsver, ka būtiskākie ilgstošā bezdarba cēloņi ir zema izglītība un nepietiekamas prasmes, kā arī motivācijas trūkums un atkarības.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdien, 4.februārī!

Top komentāri

Knābējs
K
Lai bezdarbs samazinātos, ir jābūt darba vietām! Un nekāda NVD darbības imitācija ar kaut kādām nejēdzīgām un idiotiskām "apmācību programmām" te nelīdzēs. Vienīgie ieguvēji no šīm "programmām" ir savu cilvēku mācību firmeles, kas piesūkušās pie budžeta naudas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas